Perfect Guide

Framtidsspanaren: Dagens idoler är betydligt äldre än förr

Framtidsspanaren John Mellkvist om en synnerligen cool domare och varför vi blivit bättre på att idolisera våra äldre stjärnor.

Förr var det korta, intensiva livsöden som inspirerade och gav upphov till mytbildning. Live fast, die young. Tänk James Dean.

Annons

Tiderna förändras. Nu är det allt oftare raka motsatsen som känns mest spännande – långt liv, uthållighet och gärna också ett stänk av comeback, revansch eller excentricitet.

När jag skriver detta har RBG – filmen om Ruth Bader Ginsburg – precis gått upp på biograferna i USA. The Notorious RBG, som hon ibland kallas, är ett typiskt exempel på en modern förebild.

Ginsburg, idag 85 år, är domaren i USA:s högsta domstol som fått rockstjärne-status. Hon är den andra kvinnan i historien att inneha denna post och har kämpat hårt, länge och framgångsrikt för kvinnors rättigheter och tänker fortsätta med det så länge hon går för full maskin. Ginsburg är en stark karaktär på många sätt. Känd för att alltid bära en jabot, en speciell halsprydnad, till sin domarkåpa och variera denna beroende på tillfälle. Exempelvis en ”dissent collar” som används när hon vill markera ett avståndstagande. Hon har också uppmärksammats för sin järnhårda träning två gånger i veckan och har kallat sin PT den viktigaste människan i hennes liv.

Intressant med personer som Ginsburg, 96-åriga stilikonen Iris Apfel eller varför inte vår egen Dagny Carlsson – sannolikt världens äldsta bloggare som fyllde 106 alldeles nyligen – är att unga människor så tydligt inspireras av dem.

Dagens unga har växt upp med stor frihet, men också en hel del oro – och söker förutom tydliga sammanhang också genuin trygghet och fasta punkter. Undersökningar visar att unga idag har lättare jämfört med tidigare att umgås med och därigenom relatera till äldre generationer.

Efter lång tids ungdomsfixering kommer nu en ny våg av vuxna ideal och förebilder, där en viktig legitimerande kraft är de unga själva.

Ett tydligt tecken var det amerikanska presidentvalet 2008, där den äldsta presidentkandidaten, då 74-årige Bernie Sanders, fick flest ungdomsröster. Hela 71 procent under 30 år röstade på Sanders, vilket med god marginal passerade Barack Obamas 61 procent 2008.

I Storbritannien har en annan senior politiker de unga på sin sida. ”I’m a millennial and I don’t love Jeremy Corbyn. What’s wrong with me”, som någon skrev om den 68-årige Labourledaren. Corbyn har precis som Bernie Sanders en jordnära ledarstil som gjort honom till en ung generations ”Daddy Cool”, med kraft att vinna sympati hos väljare som ideologiskt befinner sig en bit bort.

”Unga dras till allt som är äkta, har svårt för ironi och föraktar falskhet”, som analysföretaget Kairos Futures grundare Mats Lindgren skrev i en analys av Z-generationen för något år sedan.

Trendanalytikern Li Edelkoort förklarade i en intervju hur efterfrågan på hennes kunskaper ökat de senaste åren, genom att hon blivit bättre och mer precis i sin förmåga att se mönster och kommande förändringar. Bättre på sitt jobb, helt enkelt. Intuitionen, som är en konsekvens av samlad erfarenhet, har blivit starkare ju äldre hon blivit och vid 67 känner hon sig nu på topp.

Dragningskraft sker ofta mot sådant som upplevs svåruppnåeligt. Och även om vartannat nyfött barn idag spås bli 104 år, är ett långt liv något som känns ganska långt bort i vår snabbrörliga tillvaro. Vi har börjat rikta blickarna mot personer som vet hur man förvaltar andra halvan av sitt liv på ett meningsfullt och inspirerande sätt. Mot de som växer med uppgiften hela livet.

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

Foto: IBL Bildbyrå

Till Toppen