Annons

Experter: Kinas flytande jätteöar till för stridsflyg

Laserkanoner och gigantiska flytande öar. För att behålla sin militära överlägsenhet utvecklar stormakterna ständigt större och värre vapen. Ingenstans blir det tydligare än på havet. SvD:s Thomas Molén går igenom några spektakulära varianter av kommande vapen till sjöss.

Under strecket
Publicerad

Under 1800-talet och fram första världskriget var det Storbritannien som dominerade militärt till sjöss. I dag är den amerikanska flottan störst. Trots nya ryska kärnvapen och flytande kinesiska hangarfartygsöar så är det i USA som den mest avancerade teknologin utvecklas:

Laserkanoner låter som science fiction och har ingått som standardvapen i hundratals böcker och filmer som ett symbol för vad för typ av vapen som framtidens soldater använder. Men faktum är att USA:s flotta redan i dag är utrustade med laserkanoner. Landstigningsfartyget USS Ponce är sedan 2014 utrustad med en laser. Fartyget har patrullerat i Persiska viken sedan 2014. Lasern ombord är tillräckligt kraftig för att skjuta ned små obemannade farkoster.

Annons
Annons
Annons