Annons

”Framtidens investering har trippel avkastning”

Bolaget Trine har riktat in sig på två globala utmaningar: Klimatet och avsaknad av el för en miljard människor.
Bolaget Trine har riktat in sig på två globala utmaningar: Klimatet och avsaknad av el för en miljard människor. Foto: Conrad Whitaker

Finns det någon motsättning mellan att tjäna pengar och göra gott? Det tror inte Sam Manaberi, grundare och vd på investeringsbolaget Trine. Bolaget erbjuder möjligheter att investera i lån till solenergibolag som är verksamma på tillväxtmarknader. ”Profit with purpose” är framtidens sätt att investera.

Är profit with purpose framtidens sätt att investera? Ja, den övertygelsen har grundarna bakom investeringsbolaget Trine. Bolaget har riktat in sig på två globala utmaningar: Klimatet och avsaknad av el för en miljard människor.

Trines hållbara affärsmodell ger trippel avkastning. Detta innebär att investerare och småsparare får finansiell avkastning samtidigt som det skapas en hävstång för att göra klimatnytta och bidra till social förändring. Sam Manaberi, vd på Trine:

– Vi insåg att om vi kunde överbrygga finansieringsgapet mellan investeringskapital och snabbväxande bolag kan vi vara en stor del av lösningen. Kapitalet flyttas dit, där det kan göra störst skillnad – för människa, planet och plånbok, säger Sam Manaberi.

Tanken visade sig stämma. I dagsläget har Trine finansierat 200 miljoner kronor via nästan 9000 investerare och därmed förmedlat 60 lån till olika bolag i Asien och Afrika. Nu står Latinamerika på tur.

– Vi fokuserar på att skapa en så bra tjänst som möjligt – både för investerare och bolagen som lånar pengar. Det finns ingen motsättning mellan att tjäna pengar och att göra nytta, utan det ena förutsätter det andra, säger Sam Manaberi.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om hur du kan investera med trippel avkastning

Marknaden stor

Processen är grundlig för att hitta rätt solenergibolag. Ett typiskt bolag erbjuder små, mobila solenergisystem till mindre hushåll, eller solenergitjänster som gör det möjligt för fabriker och affärer att ersätta sina dieselgeneratorer. Om bolaget har goda tillväxtmöjligheter och lever upp till Trines kriterier, blir lånet tillgängligt för investerare på Trines plattform.

– Som investerare får man en andel i lånet och avkastningen är räntan. Räntan kan variera, men genomsnittet har legat på 6 till 10 procent, säger Sam Manaberi.

Varför just solenergi? Marknaden är stor – International Energy Agency (IEA) uppskattar att 52 miljarder dollar behöver investeras årligen för att uppnå universell tillgång till el. Solenergin är också ett smart och konkurrenskraftigt alternativ, särskilt för människor boende på landsbygd.

– Vi såg snabbt att det fanns många lovande solenergibolag som saknade kapital för att kunna växa i den takt som behövs, säger Sam Manaberi.

Erbjuder investeringsskydd

Precis som med alla investeringar finns det risker och den största risken är att låntagaren – solenergibolaget – inte klarar av att återbetala lånet. En investering genom Trine klassas därför som onoterat innehav och det gör att den skiljer sig från börsen.

– Vi kan inte eliminera riskerna helt men vi kan minimera dem genom en noggrann granskningsprocess och att erbjuda investeringsskydd. Förra året slöt vi ett garantiavtal med Sida som gör att vi kan reducera risken avsevärt. Många väljer att investera via Trine för att diversifiera sitt sparande, säger Sam Manaberi och fortsätter:

– Det som är häftigt är att vi kan ge investerarna en god inblick i vad som händer. Vi har tillgång till bolagens data och kan följa upp investeringen i realtid då man får direktrapporter från bolaget, avslutar Sam Manaberi.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om hur du kan investera med trippel avkastning

Annons
Detta är en annons från Trine, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.