Annons
X
Annons
X

Framtidens artister syns på Subörb

Mångkultur, subkultur, ung kultur - i dag startar Subörb. Festivalen för nycirkus, spoken word, film och musik pågår till och med söndag i Alby söder om Stockholm. I år med fokus på framtidens artister.

[object Object]
Unga Riks nycirkussuccé En liten föreställning om fotboll passar från 7 år. I dag klockan 13, fredag klockan 12 och 14.

Programmet omfattar drygt ett femtiotal punkter men är ändå komprimerat jämfört med Subörbs premiäromgång år 2003. Då fyllde bland annat flera stora internationella cirkusgästspel Fittja äng i Botkyrka under tio dagar.

– Nu har vi krympt festivalområdet och antalet dagar och har fler aktiviteter med chans att prova på för unga. Fokus ligger på mindre uppsättningar, unga experiment och gatuartister, berättar presschef Susanne Reuszner, som erkänner att en festival av den här typen är ganska svår att definiera och marknadsföra.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En erfarenhet av den första Subörb var att familjeföreställningarna inte räckte till för den stora efterfrågan, så i år har antalet dagföreställningar riktade till den riktigt unga publiken utökats. Exempelvis ger Unga Riks succén En liten föreställning om fotboll i dag och imorgon.
  Annat som är nytt är satsningen på musik med tre konsertkvällar. Latin Kings, Fattaru och Kalle Kath rappar loss i kväll medan den skivaktuella franska konstellationen Saïan Supa Crew med fem heta
  rappare ger konsert i morgon fredag.
  Första året var Cirkus Cirkör ensam huvudarrangör, i år är Subörb ett gemensamt projekt med Botkyrka kommun och Riksteatern, som passar på att ge den allra sista föreställningen av Lars Noréns uppmärksammade och hyllade Kyla på söndag, kl. 15.00.
  Riksteatern/Jam står för det digra spoken word-utbudet, med kritikerfavoriter som Sophie Woolley från London och Danny Hoch från New York, samt gästspelet med de koreanska akrobatiska breakdansarna i Project Soul på söndag kväll. De kan även ses under Parkteaterns Scandinavian Superjam i Vita bergen, där de dömer på måndag och showar på tisdag.

  Annons
  X

  Cirkusprogrammet släpper i år fram de yngre och oetablerade artisterna som samsas i nya konstellationer med lågbudgetkoncept à la gatuteater.

  – Cirkus Cirkör fyller tio år i år och har blivit en symbol för nycirkusen i Sverige. Men det finns massor av unga nya artister i Europa och Sverige, inte minst tack vare alla utbildningar, säger Susanne Reuszner.
  Själv är hon mest nyfiken på de
  fem eleverna från CNAC, Centre National des Arts du Cirque, den berömda franska cirkushögskolan vari mycket av dagens nycirkus har sina rötter. Eleverna har satt ihop ett specialprogram för Subörb som visas fredag till söndag.
  Det internationella gänget från Cirkörs turné 99% Unknown har gjort en uppföljare som de kallar The show must go on, visas torsdag till lördag.
  Oförutsägbart skruvad lär den av Berlinpubliken prisade gatucirkusgruppen Sirqus Alfon vara. Kvartetten, som spelar ikväll, talar nonsensspråk och gör konster till ösig hitmusik. Cabaret Viva la Cirkus! utlovar världsrekordförsök i motorsågsjonglering och hetsig salsafest på lördag.

  Den som har tid och ork över kan även slinka in på Zingofilm, gratis nonstop-visning klockan 15-22 av internationell experimentfilm ”från gatan”.

  – Hela området kallas Subtopia och är något som Botkyrka kommun vill satsa på. Här finns redan reguljär verksamhet som Baklavas verkstad, Studio Barbarella för skivinspelning, Cirkörs skola med mera. Festivalen är ett sätt att manifestera detta, säger Susanne Reuszner.

  www.suborb.se suborb.se
  Annons
  Annons
  X

  Unga Riks nycirkussuccé En liten föreställning om fotboll passar från 7 år. I dag klockan 13, fredag klockan 12 och 14.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X