Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erica Treijs: Framtiden ser trots allt ljus ut för ”det andra könet”

Många gånger förut har man försökt att dyrka upp de tunga träportarna på Sveavägen 65 för att blottlägga den manligt elitistiska bastionen. Men nu har tio kvinnliga forskare och lärare på Handelshögskolan sparkat in dörren en gång för alla.

I tio personligt skrivna texter påvisar de diskriminering på grund av kön, ålderstigna värderingar, oskrivna orättvisa regler, strukturellt nedvärderande och könsmässigt kommenterande. Det är sorglig läsning. En unken pust från förr.

”Anna Wahl?” Så inleder den tidigare chefredaktören Rolf Alsing en kolumn i Aftonbladet 2004 och gör en poäng av frågetecknet efter hennes namn. Han hade aldrig hört talas om ”Wahl med 'w' och 'hl'”. Men beskriver henne sedan som: ”Företagsekonom och genusforskare på Handelshögskolan i Stockholm. Elitfeminist.”

Annons
X

**Detta under en period **av infekterad feministisk dragkamp mellan journalisten Susanna Popova, uppbackad av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse, och Anna Wahl, påhejad av svensk genusforskning. Elitfeminist var ett skällsord. Och debatten kring genusforskning omogen och spretig. Att Laura Mulveys teori om den manliga blicken redan då hade drygt 15 år på nacken var inget som maktens män som Alsing tog i beaktande: ”Anna Wahl? Jag hade aldrig hört namnet förut.”

Klassisk härskarteknik. Suck.

I boken skriver Anna Wahl med egna ord om sin tid på Handels: ”Senare, i mitt avhandlingsarbete, skulle begrepp som underordning, marginalisering och osynliggörande bli till skimrande livräddande ord, som självlysande förklaringar på tystnaden som omslutit mig.”

För oss som varken har gått på Handels eller känner Anna Wahl står det ändå klart efter att ha läst boken att den feministiska kampen på Stockholm School of Economics har varit en lång uppförsbacke med hinder i form av motvilliga kollegor, misogyna manliga studenter som konsekvent ger kvinnliga lärare lägre betyg och professorsutnämningar som baserar sig på (manligt) kön och ålder framför faktiska meriter.

Ännu eländigare blir kampen för jämställdhet när man läser berättelserna som i boken ”179 år av ensamhet” också beskriver priset dessa kvinnor fått betala. Personangrepp, hot och hat. Och att all form av genusvetenskaplig teoribildning och normkritik länge sågs som ovetenskaplig smörja vittnar om en ingrodd ovilja mot förändring.

Men det finns ljuspunkter: kollegor och rektorer som lyssnat och värderat kunskap oavsett om den representeras av en man eller en kvinna. Många av händelserna har också så många år på nacken att ledningen hunnit bytas ut till förmån för modernare synsätt och med fler kvinnor i ledande positioner.

Må de stångas vidare på Handels, för jämställdheten växer numera organiskt. Flickor har högre betyg i grundskolan, och på Stockholms universitet är 62 procent av studenterna på grund- och avancerad nivå kvinnor. Makten är fortsatt manlig, men sällan har framtiden sett så ljus ut för ”det andra könet”. Med kunskap kommer makt.

Det undgår inte heller Sveavägen 65.

Annons
Annons
X
Annons
X