Framtiden osäker för den antroposofiska medicinen

KOMPLEMENT. Vidarkliniken i Järna väntar på ­besked. Vid årsskiftet går dispensen ut för att använda antroposofiska läkemedel vid ­sidan av de vanliga. Läkaren och styrelse­ledamoten ­Ursula Flatters tar dock väntan med ro och är övertygad om att det antroposofiska ­alternativet alltid kommer att finna

Publicerad
Vidarkliniken använder både vanliga läkemedel och antroposofiska mediciner, baserade på växter och mineraler. Den antroposofiska behandlingen innefattar även olika kroppsbehandlingar och konstnärliga terapier. Läkaren Ursula Flatters visar en så kallad eurytmirörelse.  Ursula Flatters är läkare och en av grundarna till Vidarkliniken.

Vidarkliniken använder både vanliga läkemedel och antroposofiska mediciner, baserade på växter och mineraler. Den antroposofiska behandlingen innefattar även olika kroppsbehandlingar och konstnärliga terapier. Läkaren Ursula Flatters visar en så kallad eurytmirörelse. Ursula Flatters är läkare och en av grundarna till Vidarkliniken.

Foto: DAVID MAGNUSSON
Annons

Små snöflingor yr i det vintriga släpljuset när vi anländer till Vidarkliniken i Ytterjärna. I ett ­litet kluster av hus i annorlunda former finns antroposofernas sjukhus. Arkitekturen är tänkt att vara en del i tillfrisknandet. Korridorerna är aldrig raka och väggarna varierar i varmgult, gammelrosa och lindblomsgrönt. Här och där finns en fönsternisch där patienterna kan sitta och blicka ut över ­åkrar och ängar. Dagrummet har en öppen spis som sprakar hemtrevligt. Utanför matsalen finns jordkällaren, mitt emot ligger bondgården som förser kliniken med ekologiska mejeriprodukter. Andra delar av huset går i syrenlila och duvblått. Lampskärmarna är mestadels i tyg, lysrör är bannlysta.

På Vidarkliniken integreras skolmedicin med antroposofisk medi­cin som oftast är baserad på växter och mineraler. Anhängarna till den antroposofiska läkekons­ten är många, kritikerna som ifrågasätter medicinernas verkan ­likaså. Den genomtänkta miljön imponerar dock på de flesta – bland annat de 2000 läkare, sjuksköterskor och andra från den vanliga vården som varje år kommer på (betalda) studiebesök.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons