Annons

Thomas Kaiserfeld:Framtiden förhandlas fram

Att klimathotet i dag framstår som mänsklighetens största framtidsproblem är ett exempel på hur intimt politik och vetenskap i själva verket samverkar. Just samarbete har på senare tid börjat konkurrera ut idén om konkurrens som samhällets motor.

Publicerad

Hur skall vi ställa oss till försök på stamceller från aborterade foster? Kanske bra för möjligheterna till sjukdomsbekämpning, men är det verkligen värt riskerna med en urholkad syn på mänskligt liv? ­Eller kärnkraften? Kan den hoppas på en renässans nu när koldioxidutsläpp riskerar förmörka allas våra liv? Och datorspel? Är de teknisk framkant eller virtuell förslavning?

Frågorna hopar sig om hur vi skall hantera de möjligheter som tekniken och veten­skapen ger. Vilken ny lagstiftning måste till för att skydda medborgarna? Vilka forskningsinsatser bör befrämjas ur ett samhällsperspektiv? I problem som dessa ligger förstås inget nytt. Vi har alltid varit tvungna att väga för och emot när nya tillfällen ges. En del av oss är försiktiga, rentav räddhågsna. Andra mer oförvägna, kanske till och med dumdristiga.

Annons
Annons
Annons