Annons

Framtiden är elektrisk

Elbilarna tar över marknaden på sikt. Men om tio år går sex av tio bilar fortfarande på bensin eller diesel, enligt en ny studie som gjorts på uppdrag av bilbranschen.

Under strecket
Publicerad

– På något sätt kommer elbilen vara framtiden, det är helt klart. Frågan är bara när framtiden börjar, säger Bo Kaunitz, partner på AT Kearney.

Studien har analyserat vilka drivmedel som används i bilar som säljs år 2020. Fordonsgas och el kommer att ha tagit stora marknadsandelar, men bensin och diesel är fortfarande vanligast om tio år.

Kan du tänka dig att byta till elbil? Birgit Pettersson, Sundbyberg: ”Ja, de är bra för vår natur, små och tystgående. Jag skulle använda den för korta sträckor men för längre resor behöver vi nog ha kvar vår vanliga bil.”

Foto: NATALIE PEHRSON Bild 1 av 5

Kan du tänka dig att byta till elbil? Niclas Wigh, Vasastaden: ”Absolut, för miljön. Men jag vill att elbilen ska ha samma prestanda som en vanlig bil. De hybrider som finns verkar bra men jag skulle vilja se fler modeller.”

Foto: NATALIE PEHRSON Bild 2 av 5

Kan du tänka dig att byta till elbil? Ann-Katrin Agebäck, Järfälla: ”Både ja och nej, jag kör sällan korta sträckor. Men om elbilen går att köra längre så kan jag tänka mig det. Det måste det vara lätt att ladda, även i glesbygd.”

Foto: NATALIE PEHRSON Bild 3 av 5

Kan du tänka dig att byta till elbil? Staffan Forsling, Kungsholmen: ”Ja, för miljöns skull. Och den diesel jag kör på nu kommer ju inte att finnas i all evighet. Jag byter nog bil nästa gång först om 10-15 år.”

Foto: NATALIE PEHRSON Bild 4 av 5

Kan du tänka dig att byta till elbil? Hans Magnusson, Vasastaden. ”Ja, det kan jag. Den största fördelen är att de går så tyst. Men räckvidden måste förbättras så det kanske tar några år.”

Foto: NATALIE PEHRSON Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons