Annons

Andreas Åberg:Främlingens nyfikna blick på New York

I ett usb-minne stort som ett cigarettpaket ryms hela tidskriften The New Yorkers utgivning – över en halv miljon sidor. Vad är det för stad som ­fram­träder när man kryssar runt bland minnets artiklar?

Uppdaterad
Publicerad

Att promenera Woody Allens Manhattan gata upp och gata ner en regnig tisdag på jakt efter antikvariatet i filmen ”Hannah och hennes systrar”. Att en somrig eftermiddag gå barfota i gräset i Central Park, likt ett åldrande kärlekpar i någon av Richard Yates New York-romaner. Eller varför inte åka ”The Seinfeld Tour” med den riktige Cosmo Kramer, förebilden till Jerry Seinfelds excentriske granne i den hyllade teveserien?

Omkring 40 miljoner utländska turister besöker New York varje år, inte sällan för att mäta staden mot sina högst ställda förväntningar, uppbyggda av allehanda kulturella och populärkulturella referenser. För att ytterligare driva på reslusten produceras och uppdateras årligen ett otal turistguider och andra besläktade böcker. En del är specialinriktade inom ett visst fält – som till exempel ”A Frewheelin’ time” om Greenwich Village på 1960-talet (Suze Rotolo, 2008) och ”10 Architectural walks in Manhattan” (Francis Morrone och Matthew A Postal, 2009) – medan andra försöker ta ett helhetsgrepp om staden genom att beta av populära sevärdheter, restauranger och kuriositeter i stadsdel efter stadsdel.

Annons
Annons
Annons
Annons