X
Annons
X

Framgångsrecept från förr KD:s hopp

”Tro, när det mörknar på färden, solen ej slocknat har.” Under 50 år har Kristdemokraterna och Alf Svensson vandrat sida vid sida. Nu lämnar han själv det politiska livet samtidigt som partiet är nära att åka ur riksdagen. Dags att söka tröst i grundaren Lewi Pethrus ord? Alf Svensson menar att KD bör lyfta de kristna värderingarna.

Pastor Robert Svensson hade under alla år två fotografier på sitt skrivbord. Det ena var på hustrun, det andra på predikanten Lewi Pethrus – en av den svenska frikyrkorörelsens förgrundsgestalter.

Vid ett möte i Stadsmissionens lokaler i Gamla stan i Stockholm den 20 mars 1964 lägger Lewi Pethrus tillsammans med andra pastorer och troende grunden för det parti som några decennier senare ska få namnet Kristdemokraterna. Ett av de första mötena, sannolikt det första, hålls några dagar senare i det småländska bibelbältet.

1973 väljs Alf Svensson till ny partiledare för KDS (Kristen demokratisk samling). Han hade aldrig tänkt sig den framtiden; men det blev ”ett väldigt tryck” på honom. Pappan Robert var under alla år en av hans största supportrar.

Foto: LEIF R JANSSON/TT Bild 1 av 5

1985 Ensam i riksdagsbänken. Genom en valteknisk samverkan med Centerpartiet kom Alf Svensson in i riksdagen.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 5

1991 Den borgerliga fyrklövern. KD kom inte bara in i riksdagen av egen kraft, Alf Svensson blev också bistånds- minister.

Foto: ANDERS HOLMSTRÖM/TT Bild 3 av 5

1998 Alf Svensson firar 25 år som partiledare. Här med sin första valaffisch.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 4 av 5

1994 KD får efter 30 år en ny partiledare. Göran Hägglund har då länge gått ett steg bakom Alf Svensson. Men trots företrädarens lovord – ”begåvad, stor integritet” – har han inte fått partiet att lyfta.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X