Annons
X
Annons
X

Frälsningsbön mot homosexualitet

I inspelningar med dold kamera säger en kårledare i Frälsningsarmén att homosexuellt sex är en synd. En annan kårledare försöker bota homosexualitet med bön.

– Vi har rätt att sätta våra kriterier, säger Frälsningsarméns ledare Marie Willermark om kraven för att bli frälsningssoldat.

När TV 4:s Kalla Fakta, som sänds på söndagen, med dold kamera spelar in samtal med en ledare för en av Frälsningsarméns kårer i landet säger han:

– Frälsningsarméns grundposition är att homosexuellt sex är en synd. En man ska inte ligga med en man så som han ligger med en kvinna.

När reportern utger sig för att vara homosexuell tar en annan kårledare initiativ till bön där han ber Gud förändra reporterns läggning.

Annons
X

– Nu ber vi, Herre, att du ska sända ditt ljus över det här och att du ska befria honom från det här, säger kårledaren.

I mejl till TV 4 tror Frälsningsarmén att det beror på ”några personliga åsikter från några kårledare”.

Frälsningsarméns ledare Marie Willermark säger till SvD.se att det inte är en allmän rättighet utan ett erbjudande att vara frälsningssoldat.

– Vi har rätt att sätta våra kriterier, säger hon.

För att bli soldat ska man bekänna sig till den dogma och de livsstilskrav som Frälsningsarmén har. Det innebär bland annat att en soldat inte får använda porr eller dricka sprit och sätter även regler för vilket sexuellt beteende som är accepterat.

– Vår syn på äktenskapet är att det är mellan man och kvinna och den som är homosexuell, eller för den delen är en ensamstående, inte ska leva i sexuella relationer utan då får man välja avhållsamhet, säger Marie Willermark.

Enligt henne handlar det inte om diskriminering. Alla är välkomna att vara så kallade civila medlemmar.

– Alla människor har rätt att definiera sig själva. Homosexuella är vanliga människor och vi bemöter dem som det. Vi kan hålla isär att tycka om människor som har en annan uppfattning än vår traditionella tvåtusenåriga syn.

Enligt Kalla Fakta tog Frälsningsarmén 1996 också fram ett etiskt dokument som fastslog att personer som lever ut sin homosexualitet inte kan få bli soldater i Frälsningsarmén. I år har dokumentet ändrats och innehåller inte längre någon text om homosexualitet.

I mejl frågar Kalla Fakta också varför Frälsningsarmén i undervisningshandboken Juniorsoldaternas löften skriver att barn och ungdomar ska få lära sig att homosexualitet är fel. Svaret blir bland annat att materialet ”i sin helhet är gammalt och håller nu på att ses över och uppdateras”.

Flera trossamfund, och från flera religioner, som är kritiska till homosexualitet får statligt stöd.

Frälsningsarmén får varje år en miljon kronor från Nämnden för statligt stöd till trossamfund. Samtidigt säger lagen att stöd bara kan gå till samfund som lever upp till samhällets grundläggande värderingar.

Kyrkominister Stefan Attefall, Kristdemokraterna, ser dock i nuläget inga problem med det:

– Alla religiösa samfund har säkerligen åsikter och livsstilskrav som du och jag kanske inte håller med om. Men att recensera samfunds teologiska åsikter, ja, då kan vi inte ha något stöd alls över huvudtaget.

Stockholm TT
och SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X