Annons
X
Annons
X

Frågorna som Löfven måste besvara

Socialdemokraterna tappar nu en del av vårens historiska uppgång. I dagens SvD/Sifo-barometer har stödet för det stora oppositionspartiet sjunkit till under 35 procent. En förklaring är att väljarna väntar på besked i olika frågor. I dag har S-ledaren Stefan Löfven möjligheten att räta ut en del frågetecken när han talar i Vasaparken i Stockholm.

(uppdaterad)
Första sommartalet för Stefan Löfven.
Första sommartalet för Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

SVAROMÅL

När halva mandatperioden har gått leder de rödgröna partierna över den borgerliga alliansen med 7,7 procentenheter. Men det krävs bara att knappt 250000 väljare byter block så är det åter igen helt jämnt.

Så många sympatisörer har Socialdemokraterna tappat sedan förra väljarbarometern i juni. S låg då på 38,8 procent, men får idag en signifikant nedgång till 34,3 procent. Minskningen motsvarar drygt en kvarts miljon väljare.

De flesta har travat över till Vänsterpartiet som får en säkerställd uppgång, till 6,2 procent. Resten av S-ledaren Stefan Löfvens förlorade anhängare har gått till den så kallade soffan. Väljare som inte kan eller vill rösta på något parti har ökat kraftigt till över 15 procent, vilket innebär att drygt var åttonde väljare är osäker.

Annons
X

På den borgerliga kanten är förändringarna ytterst små, men helt klart fortsätter krisen för framför allt KD men också Centern. I stort sett är nu Moderaterna dubbelt så stora som de tre andra allianspartierna tillsammans vilket ger en extra nerv till de pågående höstbudgetförhandlingarna.

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, tror att det uppstått ett vänteläge för Socialdemokraterna.

–De har haft en väldigt kraftig uppgång och stort fokus på sig, men nu vill väljarna veta mer innan de eventuellt stannar kvar. Man avvaktar och väntar på besked om vilken väg Socialdemokraterna tänker ta inför framtiden, säger Toivo Sjörén.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han pekar på att Socialdemokraterna har hög trovärdighet i de sociala frågorna, men att det är sämre beställt med frågor om ekonomin och skatterna.

  –Där har däremot alliansen stort förtroende bland väljarna. Ska Stefan Löfven kunna utmana måste han nog börja ge en del sakpolitiska besked även där.

  I dag har S-ledaren en chans att ta tillbaka något av det förlorade opinionsstödet när han talar i Vasaparken i Stockholm. Vilka besked han då kommer med återstår att höra. Men han har ett ypperligt tillfälle att räta ut en del frågetecken. Några av dem är:

  REGERINGSFRÅGAN

  Tänker Socialdemokraterna bilda regering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet vid en eventuell valvinst 2014?

  Det är en fråga som de borgerliga partiledarna ställer om och om igen. Signalerna hittills är att besked kommer efter den eventuella valvinsten.

  –Historiskt har regeringsfrågan varit av sekundär betydelse för väljarna innan vi fick valkoalitioner som alliansen, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

  –Fredrik Reinfeldt kommer naturligtvis att säga att det viktigaste av allt är att laguppställningen är klar före valet, medan de rödgröna kommer att säga: vi är tre olika partier, men vi är inställda på samarbete.

  JOBBEN

  Vilken är Socialdemokraternas medicin mot arbetslösheten och särskilt ungdomsarbetslösheten?

  Partiet har sedan Stefan Löfven valdes bland annat föreslagit ett ”utbildningskontrakt” för unga som ska göra att de slutför sina studier och blir mer attraktiva på arbetsmarknaden.

  SKATTERNA

  Vilka skatter vill partiet ändra? Ska något av
  alliansens jobbskatteavdrag slopas? Ska en ny fastighetsskatt införas?

  Partiets skattepolitik är just nu föremål för en översyn under ledning av Leif Pagrotsky.

  –De två senaste valrörelserna har handlat mer om plånbok än om ideologiska skillnader. Vi har också haft mer av plånboksröstning även om det är mycket låga nivåer, konstaterar Henrik Oscarsson, som samtidigt spår att fastighetsskatten åter kan segla upp som en viktig valfråga.

  FÖRSÄKRINGARNA

  Vad kommer att hända med a-kassan och sjukförsäkringen om Stefan Löfven blir statsminister?

  Hittills är Socialdemokraternas linje att taken i de båda försäkringarna ska höjas.

  –Här finns det en möjlighet för Socialdemokraterna att gå framåt offensivt. Här finns det utrymme för klassisk arbetarretorik och det handlar inte bara om höjda nivåer, säger Henrik Oscarsson.

  ENERGIN

  Kommer kärnkraften
  att
  vara kvar eller
  avvecklas?

  Som ordförande i IF Metall var Stefan Löfven anhängare av kärnkraften. Nu när han är partiledare är tongångarna annorlunda. Efter att han utsågs har han anslutit sig till linjen att kärnkraften ska avvecklas successivt. Samtidigt har han sagt att han vill ha en långsiktig blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken.

  REFORMUTRYMMET

  Hur bör pengarna användas 2013?

  I fredags meddelade finansminister Anders Borg att reformutrymmet nästa år är 23 miljarder kronor och valåret 2014 27 miljarder. I dag har Stefan Löfven chans att ge besked om hur Socialdemokraterna vill använda pengarna.

  Annons
  Annons
  X

  Första sommartalet för Stefan Löfven.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X