Annons

Frågetecknen hopar sig om razzian i Åboland

Några dagar efter tillslaget mot Airiston Helmi flög  Tupolev Tu-160 med möjlighet att ta kryssningsrobotar med kärnvapenstridsspetsar över Finska viken.
Några dagar efter tillslaget mot Airiston Helmi flög Tupolev Tu-160 med möjlighet att ta kryssningsrobotar med kärnvapenstridsspetsar över Finska viken. Foto: RAF Lossiemouth/TT

Robin Häggblom, om att Airiston Helmi inte kan ha fungerat som bas för ryska ubåtar men att det kan finnas kopplingar både till GRU och penningtvättskandalen i Estland.

Publicerad

Frågetecknen – och utropstecknen med för delen – kring Airiston Helmi fortsätter att öka i takt med att uppgifter om själva räden och målet för den kommer ut. Vi vet nu att landets politiska ledning varit informerad månader i förväg, och att den sammanlagda mängden kontanter i fastigheterna uppgick till ungefär tre miljoner euro. Av de två anhållna är den ena en ukrainsk man med estniskt medborgarskap som bott många år i Finland. Mer uppseendeväckande är att den andra, en ryske medborgare, är oceanograf som arbetat för Ryska statens metrohydrologiska universitet (RGGMU) i många år, och har bland annat studerat Östersjöns oceanografi å yrkets vägnar.

I bakgrunden skymtar än mer intressanta personer: en italiensk bankir, en rysk miljonär med pass från både Ungern och Malta, och en möjlig släkting till en av Baltikums ledande vori– ryska yrkeskriminella. Ett persongalleri värdigt Ian Fleming.

Annons
Annons
Annons