Annons

Frågetecken runt nya Tesla Y

En "teaser" på nya Model Y från Tesla som vd:n Elon Musk ska presentera i Kalifornien i kväll.
En "teaser" på nya Model Y från Tesla som vd:n Elon Musk ska presentera i Kalifornien i kväll. Foto: TESLA/TT

När Teslas vd Elon Musk i kväll tänder strålkastarna mot nya Model Y finns det många frågor som väntar på svar: Var ska bilen byggas? Räcker batteriproduktionen? Vad kommer den att kosta?

Under strecket
Björn Ewenfeldt / TT
Publicerad

Den nya bilen är en mindre SUV eller en crossover (blandning mellan SUV och traditionell personbil) och den hamnar prismässigt i mellanklassen. Enligt Elon Musk kommer den att bli cirka 10 procent dyrare än Model 3 som har ett startpris i USA på 35 000 dollar för den billigaste varianten, Standard Range. Det skulle betyda ett startpris för Model Y i USA på cirka 38 500 dollar eller drygt 360 000 kronor. Den nya modellen kommer enligt Elon Musk att till 75 procent dela komponenter med Model 3.

Inför kvällens lansering har det rests en ganska lång rad frågetecken. Var ska bilen byggas? En produktionslina för en bil som har goda förutsättningar att bli en storsäljare snyter man inte ur näsan. Enligt uppgift står det mellan bolagets Gigafactory i Nevada eller fabriken i Fremont, Kalifornien. I ett brev till bolagets investerare i februari kom beskedet att uppbyggnaden av produktionen påbörjas i år och större volymer ska tillverkas i slutet av 2020.

Annons
Annons
Annons