Annons

Frågetecken kring svenskt bensinförbud 2030

Den finns många frågtecken som måste rätas ut innan fyrpartiavtalets förbud mot diesel- och bensinbilar 2030 kan bli verklighet. Arkivbild.
Den finns många frågtecken som måste rätas ut innan fyrpartiavtalets förbud mot diesel- och bensinbilar 2030 kan bli verklighet. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg

Från år 2030 ska det vara förbjudet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige, heter det i avtalet som ligger till grund för den kommande regeringsbildningen.

Det är en av många punkter som blir föremål för en svensk utredning och dessutom måste EU enas för att ett sådant förbud ska bli verklighet.

Under strecket
Björn Ewenfeldt / TT
Publicerad

De fyra partierna som enats om avtalet är långt ifrån ensamma i Europa om att sätta 2030 som slutpunkt för klassiska förbränningsmotorer. I bland annat Danmark, Tyskland, Nederländerna och Norge pratar regeringarna om förbud och i vissa fall, till exempel Norge, är slutåret redan 2025.

Men politiska mål i enskilda länder är en sak, för EU-medlemmarna gäller att det krävs enighet inom unionen innan ett slutår kan spikas och det finns starka krafter i Europa som vill skynda långsamt för att inte skada den stora europeiska bilindustrins konkurrenskraft. Det har varit tydligt länge och blev ännu tydligare förra året under förhandlingarna om utsläppsgränser inom EU.

Annons
Annons
Annons