Annons

Anna Ångström:Frågan som kulturen behöver ventilera mer

En dimmaskin användes av forskarna för att observera luftens rörelse inne i Leipzig Arena, där det i augusti genomfördes ett storskaligt konsertexperiment.
En dimmaskin användes av forskarna för att observera luftens rörelse inne i Leipzig Arena, där det i augusti genomfördes ett storskaligt konsertexperiment. Foto: Hendrik Schmidt / Dpa

Handtvätt, avstånd – och ventilation. Olika forskningsrön visar på vikten av att studera hur luften rör sig i vår inomhusmiljö och därmed bättre förstå hur smittspridning kan minimeras.

Under strecket
Publicerad

Tre olika scenarier prövades under tre konserter med popartisten Tim Bendzko i Leipzig Arena.

Foto: Hendrik Schmidt / Dpa

I ett storskaligt experiment lett av universitetet i Halle lät man mer än 1 200 personer gå på konsert på Leipzig Arena som rymmer 12 000 platser.

Foto: Hendrik Schmidt / Dpa

Lyssna på forskarna, brukar klimataktivisten Greta Thunberg uppmana beslutsfattare när hon talar om globala klimatfrågor. Samma uppmaning skulle nu, när vi är långt gångna på det första året med coronavirusets härjningar, kunna gälla även klimatfrågor inomhus.

För hur mycket vi än talar om avstånd, handtvätt, eventuella fördelar med munskydd – och att nu helst inte vistas inomhus med främmande människor över huvud taget – så har ventilationen inte ventilerats lika mycket i de offentliga diskussionerna om huruvida man kan vara 50, 300 eller ännu fler i teatrar, sportarenor och andra offentliga lokaler. Eller arbetsplatser som kontorslandskap, för den delen.

Annons
Annons
Annons