Annons
X
Annons
X

Frågan som Alliansen helst vill glömma

LEDARE | MARIA LUDVIGSSON

På väggen i hyresrätten hänger ransoneringskuponger från andra världskriget inramade. Kuriosa från farmor och farfar som påminner om krigsåren i Sörmlandsskogarna och om de kalla vintrarnas planeringsekonomi.

Den som trodde att politik för prisregleringar hörde 1940-talet till har missat en väsentlig del av svensk nutidspolitik. De hyresregleringar som infördes under krigsåren var avsedda att, precis som ransoneringskorten, avskaffas efter kriget. De är kvar än idag.

Höstens första veckor har varit besvärliga för nyblivna studenter. I olika reportage har man kunnat följa tältande och inneboende studenter och deras situation har kommenterats från höger till vänster. Samfälligt föreslås kommunala initiativ för ökat bostadsbyggande.

Annons
X

Nu är väl situationen något mer akut än så, men det är alldeles uppenbart att det behöver byggas fler bostäder i många av våra städer, det vill säga inte bara i studentstäder.

I veckan presenterade Stockholms ansvariga borgarråd sina förslag på hur man kan hantera bostadsbristen. Stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M) berörde grundproblemet när hon konstaterade att regeringen måste bidra genom att anpassa byggreglerna efter verkligheten.

Tidigare har KD föreslagit att skattefri andrahandsuthyrning ska tillåtas. En första åtgärd som bör kompletteras med att ägarlägenheter tillåts. Idag kan bara nyproducerade lägenheter bli ägarlägenheter, medan bostadsrättsföreningar alltså inte kan omvandlas till annan ägarform.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det grundläggande problemet som varje terminsstart gör sig påmint är hur utbud aldrig verkar matcha efterfrågan.

  Varför återkommer bostadsproblemen ständigt i ett land med högt välstånd och ambitiösa politiker som gärna lägger mest möjligt tillrätta för medborgarna?

  När det inte byggs tillräckligt är det något som hämmar byggmarknaden. Detaljstyrning, som att det exempelvis bör finnas en parkeringsplats till varje nyproducerad lägenhet oavsett om det är för studenter eller barnfamiljer, fördyrar. Arkitekters och byggares kreativitet för att skapa boende för grupper med helt olika preferenser kvävs om detaljer som exempelvis badrums exakta mått är reglerade. De bullerkrav som idag ställs på nybyggen hade omöjliggjort större delar av Stockholms innerstads bostadsbestånd.

  Lägg därtill att byggandet dessutom begränsas av prisreglering av vad det hela får kosta och bostadsbristen är längre inte någon gåta.

  Det handlar inte om att byggherrar ska få bygga hur de vill utan om att de ska få bygga så som vi på bostadsmarknaden, deras kunder, önskar bo och har möjlighet att betala för.

  Att underlätta för andrahandsuthyrning är bra, men det kan inte lösa det grundläggande problemet att utbud inte motsvarar efterfrågan.

  Ändå har borgerligheten ständigt passat i hyresfrågan. Elaka tungor förklarar Moderaternas tvekan med att en betydande del av partiets stockholmsväljare bor i just hyresreglerade finlägenheter i Stockholms innerstad.

  Nåja, om man ska tolka Nya Moderaterna har de fått en allt mer ’’öppen’’ relation till sina kärnväljare, vilket borde underlätta en liberal svängning i just hyresfrågan.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X