Rolf Gustavsson:Frågan om europeiskt försvar hettar nu till

Rolf Gustavsson
Ursula von der Leyen under sitt årliga tal om tillståndet i EU.
Ursula von der Leyen under sitt årliga tal om tillståndet i EU. Foto: Yves Herman/AP

Det är tid att trappa upp diskussionen om ett europeiskt försvar, förklarade Ursula von der Leyen häromdagen. Därför kommer hon som EU-kommissionens ordförande att nästa år ihop med Frankrikes president Emmanuel Macron inkalla till ett toppmöte om försvaret.

Publicerad
Annons

Hon gav meddelandet nästan som i förbigående i sitt årliga tal om tillståndet i unionen. Det väckte föga uppmärksamhet och överskuggades av alla andra stora frågor i hennes långa önskelista. Ändå innehåller diskussionen om europeiskt försvar en lång historia av inbördes kontroverser. Dagens EU hade faktiskt sin första riktigt omskakande kris just i försvarsfrågan för knappt 70 år sedan.

Efter den modell som framgångsrikt skapade Kol & stålunionen föreslog Frankrike att de sex grundarländerna skulle bilda en europeisk försvarsgemenskap. När fransmännen kort därefter stoppade sitt eget förslag uppstod en existentiell kris om hur samarbetet skulle gå vidare. Ett toppmöte inkallades till Messina, som begravde försvarsfrågan. På nederländskt initiativ föddes i stället idén om en gemensam marknad. Så skapades en tullunion och en gemensam jordbrukspolitik i det som så småningom blev EEC.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons