Hela denna artikel är en annons

Frågan du ska ställa dina släktingar i jul

Julen närmar sig med stormsteg – och det är ett perfekt tillfälle att börja släktforska.

– Att lära sig om sina förfäder gör att man känner sig mer hel, säger genealogen Ursula Krause.

Få högtider är så starkt förknippade med familjegemenskap som julen. Många hör av sig till släktingar man kanske inte pratar så ofta med annars, och det är lätt att bli nostalgisk och tänka tillbaka på jularna från förr.

Den som är sugen på att släktforska gör därför klokt i att passa på att fråga äldre släktingar vad de minns om sina svunna tider – deras information är sannolikt mycket värdefullt för att komma igång.

”Man känner sig mer hel”

Många upplever släktforskning som något omvälvande. Men varför är det så fängslande egentligen? Till stor del handlar det om att en känsla av trygghet uppstår när man lär sig mer om sina rötter, tror Ursula Krause. Hon är genealog på släktforskningsföretaget Ancestry®.

– Att lära sig om sina förfäder gör att man liksom känner sig mer hel. När man får veta var man kommer ifrån kan man också förstå sig själv bättre, säger hon.

Vill du släktforska i höst? Prova Ancestry® gratis i 14 dagar*Extern länk

Konkurs fick släktingarna att lämna landet

Här i Sverige är det vanligt att hitta släktband till USA. Och annat vore väl konstigt: mellan 1850 och 1910 utvandrade en miljon – på den tiden nästan en femtedel av alla svenskar – för att söka lyckan i väst.

Ursula Krause, själv från Tyskland, har också förfäder som emigrerade från Tyskland till USA för tre generationer sedan. Genom sin släktforskning fick hon reda på att det var en konkurs som hade fått dem att lämna landet.

– Jag kunde också hitta information om hur de dog och var de begravdes. Men framför allt var det som att jag lärde känna dem, säger Ursula Krause.

Inblick i den vanliga människans liv

Och det är just den upplevelsen som ofta uppstår: dina förfäder, som du kanske inte ens hade namnen på innan, blir människor av kött och blod. Med drömmar och motgångar.

Släktforskning är också väldigt betydelsefullt i förståelsen för hur den vanliga människans liv såg ut förr. Historieskrivningen har ju annars främst handlat om kungligheter, men här lär vi oss i stället om folkets tillvaro.

Men bäst av allt kanske ändå är den speciella gemenskap som uppstår, berättar Ursula Krause:

– En sak vi alla genealoger säger är att man träffar så otroligt roliga människor när man släktforskar! Genom släktforskning har jag hittat vänner över hela världen.

Testa världens största onlinetjänst för släktforskning – gratis i 14 dagar*Extern länk

*En provperiod per person. Allmänna villkor gäller.

Annons
Annons
Annons