Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jonas Fröberg: Frågan är var Youngman fått pengarna från

Geely hjärta Saab = sant? Ryktena dementerades i går av en Geelychef. Men bakom kulisserna ljuder varningssignalerna. De stora frågorna är: Har Youngman pengar. Och var kommer de ifrån?

Åter flyttas tidsgränser framåt. Pengar lyser med sin frånvaro. Saabs drömaffär med Youngman och Pang Da bygger på att snabbt få in 640 miljoner kronor för att kunna genomföra rekonstruktionen. Pengarna skulle ha varit på Saabs konto den 25 september. Ännu finns inga pengar.

Uppgifterna om Geelys intresse för Saab, som publiceades i Dagens Nyheter i går, har cirkulerat en tid. Jag frågade Geelys ägare Li Shufu i en intervju i Frankfurt för tre veckor sedan. Han log ett inåtvänt leende.

–Jag föredrar att koncentrera mig på Volvo och utveckla Volvo, sade han, men ville inte kommentera ytterligare. I går dementerade direktören vid Geelys personbilsbolag Lawrence Ang uppgifterna till Reuters.

Annons
X

Att Geely i Saabs turbulenta läge skulle sätta sig ned och sondera terrängen är inget konstigt. Li Shufu är en affärsman, söker hela tiden vägar framåt.

Det som talar emot ett Saabköp är två saker:

•Dels att som Shufu själv sade, har fullt schå med att få pengar till Volvos egen überambitiösa tillväxtplan med två dyra fab- riker i Kina.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  •Volvo och Saab har dessutom var för sig (för svindyra pengar) utvecklat var sin skalbar plattform som respektive bilmärke ska basera sina bilar på i fram- tiden. Det fanns samtal för två år sedan om en samutveckling. Det föll.

  Risken finns att Geely gamar på attraktiva delar i ett konkursbo.

  Men att Geely över huvud taget kommer ifråga nu är en varningssignal. Frågan bör omformuleras till: Vad händer i Youngmanförhandlingarna? Vi ska komma ihåg att Victor Muller var i långt gångna förhandlingar med Youngman redan mellan januari till april. Men enligt källor var Muller rädd att Youngman inte hade de pengar som krävdes då.

  Exakt där ska vi stanna upp. Frågan är om Youngman själv har nog med pengar. Svaret är: antagligen inte. Och aldrig har frågan om var pengarna kommer ifrån varit mer befogad. Kina är bräddfyllt av snåriga maktstrukturer som alla styrs av kommunistpartiet.

  Jonas Fröberg bevakar bil- industrin. jonas.froberg@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X