Analys

Josefin Jakobsson:Frackingmotståndare i Europa möter motgång

Storbritanniens regering väntas under måndagenen ge grönt ljus för en storskalig utvinning av skiffergas. Men motståndet är starkt bland Europas gräsrötter.

Under strecket
Publicerad
GARETH FULLER
Foto: GARETH FULLER
Annons

“Frack off”, “Stop fracking” och ”Get the frack out off Sussex”. Det var budskapet på de skyltar som mötte mig då jag för ett knappt år sedan besökte den lilla sydengelska byn Balcombe. Här samlades under förra sommaren tusentals brittiska frackingmotståndare för att protestera mot gruvbolaget Cuadrilla och deras jakt på skiffergas området.

Så kallad fracking, eller hydraulisk spräckning, går ut på att med högt tryck spruta ned en blandning av vatten och kemikalier i berggrunden för spräcka skifferlager och frigöra gas och olja. Tekniken är förknippad med en rad miljöproblem - bland annat förorening av grundvatten och lokala jordbävningar - och trots att den sedan många år tillbaka används i USA har de flesta europeiska stater förhållit sig avvaktande. Nu kan det förändras, då Storbritanniens regering under måndagen väntas ge grönt ljus för en storskalig utvinning av skiffergas på de brittiska öarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons