Annons
X
Annons
X

FRA-protester utanför riksdagen

FRA-dramatiken fortsätter – på onsdagsmorgonen protesterar upprörda demonstranter. Innanför jobbar tjänstemännen febrilt med justeringsarbetet till en ny version av den omdiskuterade propositionen som man hoppas kunna debattera och rösta om senare idag.

Mer om FRA-lagen

Läs även

Tidigt i morse samlades bloggare, journalister och upprörda medborgare utanför riksdagen för att protestera mot lagen om utökad signalspaning. Riksdagsledamöterna som anlände till kammaren möttes av plakat med texter som ”Stoppa FRA-lagen” och ”FRA hotar din integritet”.

Ylva Lindberg, från Hällefors, gick upp fyra i morse för att ta sig till Sveriges riksdag. Hon har aldrig demonstrerat förut och brukar alltid rösta borgerligt. På hennes plakat står det ”Inga kompromisser”.

– Det går inte att kompromissa. Man kan inte ha en övervakning där man har en grupp som ska övervaka övervakarna, säger hon till SvD:s utsända.

Annons
X

Hon förklarar att hon vill värna om den personliga integriteten och tror att den nya lagstiftningen utgör ett hot mot individen.

– Jag förstår inte hur de vågar skapa ett sådant här verktyg för framtida makthavare.

Enligt polis på plats handlar det om flera hundra demonstranter, både privatpersoner och representanter för de olika ungdomsförbunden.

Rola Brentlin, internationell sekretare i Muf berättar att demonstrationen är planerad sedan länge, bland annat i ett upprop som Luf, Liberala ungdomsförbundet lagt ut på Facebook.

– Vi demonstrerar inte mot vårt eget parti, vi demonstrerar mot regeringen, säger hon till SvD:s utsända.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén som också är på plats säger till TT att Sverige inte har något integritetsskydd kvar om lagen införs.

– Vi har under 2000-talet haft en rad beslut om tvångsmedel. Lägger vi till det här också punkterar vi vår grundlag.

– Det finns en gräns för vad en demokrati kan göra för att skydda demokratin utan att själv bli odemokratisk, säger hon till TT. Som journalist är hon särskilt oroad över att meddelarfriheten och källskyddet ska försvinna.

Jenny Kallin

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X