X
Annons
X
Fördjupning

FRA: Någon hämtar hem information hela tiden

I det pågående cyberkriget kan uppemot 10 000 aktiviteter inträffa mot Sverige på en månad, berättar FRA:s cybersäkerhetsexpert "Mattias". SvD går i en unik intervju bakom dörrarna på FRA.

”Mattias” gjorde värnplikten på FRA under 90-talet och är kvar sedan dess. Idag arbetar han med Sveriges cyberförsvar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Läs mer om Cyberattackerna mot Sverige

Det Försvarets radioanstalt, FRA, och dess underrättelsekollegor på NSA och GCHQ gör har blivit världspolitik – Edward Snowden, dataintrången mot det amerikanska politiska systemet, för att inte tala om de dagliga it-attackerna mot svenska myndigheter. 2017 har varit kantat av aktiviteter i cybervärlden, spioneri, informationsstöld, dataintrång och rena sabotageattacker.

Säkerheten och sekretessen på FRA är strikt, men SvD ska snart få möta en person som övervakar och skyddar Sverige som it-nation, en person vars identitet måste hållas hemlig.

”Mattias” gjorde värnplikten på FRA under 90-talet och är kvar sedan dess. Idag arbetar han med Sveriges cyberförsvar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 9

Fredrik Wallin och Anni Bölenius släpper in SvD. Säkerheten är hög runt FRA på Lovön i Stockholm. Fotografen får inte ta bilder när koden slås in vid en av entréerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 9

Talespersonen Fredrik Wallin och informationschefen Anni Bölenius sitter med när SvD träffar ”Mattias” som arbetar med cyberförsvar för Sverige.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 9

SvD får komma in i en av byggnaderna och besöka en tidigare lektionssal, men tillåts inte att berätta vilket nummer byggnaden har.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 9

Talespersonen Fredrik Wallin använder tavlan för att illustrera hur främmande stater utför cyberattacker.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 9

Fredrik Wallin har bakgrund inom underrättelseproduktion på myndigheten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 9

SvD träffar ”Mattias” som arbetar med Sveriges cyberförsvar hos FRA. Mötet sker i en tidigare lektionssal där signalspanare drillades under värnplikten under 90-talet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 9

Skyddsobjektet FRA har sin bas ute på Lovön, Drottningholm i Stockholm. Det här är en av de tillåtna fotovinklarna som går att fotografera på myndigheten från håll.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 9
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X