Annons
X
Annons
X

FRA-motståndet lever vidare

På bloggar, i debattartiklar och genom manifestationer – motståndet mot FRA-lagen är fortfarande stort och debatten vägrar att dö. På tisdag i nästa vecka genomförs demonstrationer i bland annat Stockholm. ”Folk undrar varför politiker inte lyssnar på oss”, säger en bloggare till SvD.se.

Foto: SCANPIX

Tre månader efter att riksdagen tog beslutet om FRA-lagen – lagen som ger Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att spana på internet- och telefontrafik i kabel – har proteststormarna ännu inte tystnat.

Tvärtom, när riksdagen på tisdag i nästa vecka öppnar efter sitt sommaruppehåll planeras nya manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

På talarlistan för demonstrationen på Sergels Torg i Stockholm finns ett 30-tal namn, bland annat miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, SSU:s ordförande Jytte Guteland, Clarence Crafoord, chefsjurist på Centrum för Rättvisa och komikern Magnus Betnér.

Annons
X

– Det sista riksdagsledamöterna såg innan de gick på sitt sommarlov var folk som protesterade mot FRA-lagen och det första de kommer att se när de kommer tillbaka är folk som protesterar mot FRA-lagen, säger Anna Troberg, som skriver på bloggen rosettasten.com och tillhör Piratpartiet, till SvD.se.

Samtidigt pågår fortfarande en intensiv diskussion på bloggar och diskussionsforum.

Många är de som kräver att lagen rivs upp – den liberale debattören Mark Klamberg skriver att FRA-motståndarna nu måste hålla trycket uppe för att påverka riksdagen i höst, it-debattören och bloggaren Oscar Swartz uppmanar folk att ta ledigt på tisdag och på den nystartade debattsajten Newsmill skriver terroristexperten Magnus Norell i en debattartikel att FRA-lagen är ett ineffektivt vapen mot terrorism.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Anna Troberg är engagemanget inte överraskande.

  – Jag tror det beror på två saker. Det första är att det här berör folks privatliv. Även om naturligtvis inte alla mejl eller all internettrafik kommer behandlas av en fysisk person kommer ju allt att filtreras. Det kommer oundvikligen leda till en självcensur, att man undviker att göra vissa saker.

  – Men sedan tror jag också att folk känner: ”varför lyssnar politikerna inte på oss”. Det här skedde inte på ett schysst sätt. Och jag tror inte det har hjälpt att Fredrik Reinfeldt varit tyst hela sommaren. Det får också folk att känna att politiker inte bryr sig om vad folket tycker, att folket inte fattar och bara är dumma.

  Camilla Lindberg, folkpartistisk riksdagsledamot och den enda borgerliga politiker som röstade nej till lagen i våras, tror att FRA-lagen blivit en symbolfråga.

  – Man ställer frågan: ”lyssnar politiker på oss eller inte?” Själva frågan är så klart viktig, men jag tror också att det har tagit den vändningen. Det har blivit lite av en folkrörelse kring FRA-frågan, säger hon till SvD.se.

  Vad säger då anhängarna till FRA-lagen? Staffan Danielsson, centerpartiets talesperson i frågor om FRA, har inte ändrat uppfattning på grund av kritikerstormen.

  – Det är klart man lyssnar på kritiken och jag har följt debatten under sommaren. Men min grundposition är densamma som tidigare: tyvärr behövs den här lagen, säger han.

  Andra riksdagsledamöter verkar dock ha ändrat sig. I en enkät som Aftonbladets nätupplaga skickat till samtliga borgerliga riksdagsledamöter svarar åtta att ja på frågan om ”det vore klokt av regeringen att ta om FRA-lagen från början och tillsätta en utredning”. Det räcker för att eventuellt riva upp lagen.

  Skäl som anges till att de ändrat sig är att det inte går att ”nonchalera svenska folket” och att riksdagsledamöter hade för lite kunskap inför omröstningen i maj.

  FRA-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X