Annons
X
Annons
X

”FRA-lagen visar på bloggarnas makt”

En ”bloggbävning” där bloggare drev opinionen och påverkade både politiker och traditionell media. Så sammanfattar bloggsökföretaget Twingly debatten om FRA-lagen på internet i en ny rapport som presenterades i dag.

Bloggosfärens inflytande över hur debatten om FRA-lagen fördes var avgörande enligt en ny studie.
Bloggosfärens inflytande över hur debatten om FRA-lagen fördes var avgörande enligt en ny studie. Foto: DAVID MAGNUSSON, GUNNAR LUNDMARK

NY RAPPORT OM ”BLOGGBÄVNINGEN”

Det är på uppdrag av socialdemokraterna som Twingly undersökt hur FRA-lagen debatterades på internet både före och efter beslutet i riksdagen. Slutsatsen är tydlig: bloggarna har haft stor betydelse för den debatt som förts och för den uppmärksamhet som frågan har fått.

Veckorna före beslutet i riksdagen den 18 juni började frågan uppmärksammas i allt fler bloggar. Den 27 maj skrevs 28 blogginlägg om lagen, dagen efter 18 och den 19 maj elva inlägg. Veckan efter hade siffrorna ökat: den 3 juni skrevs 61 inlägg, den 4 juni 54 och den 5 juni 45 inlägg.

Därefter skedde vad som nu kallas en ”bloggbävning” – ett uttryck myntat av bloggaren Blogge Bloggelito. Veckan före debatten och omröstningen i riksdagen ökade antalet inlägg från ett hundratal till 525 den 16 juni. Och under de två dagarna då riksdagen debatterade och sedan röstade om lagförslaget skrevs drygt 850 inlägg per dag.

Annons
X

Samtidigt var traditionell media med några få undantag så gott som helt tyst veckorna före omröstningen. ”Det var så gott som enbart i bloggvärlden som FRA-lagen diskuterades under de veckor som föregick riksdagsbeslutet”, skriver Twingly i rapporten.

– Det fanns en stor frustration hos bloggarna över att vanlig media inte gav frågan någon uppmärksamhet, och ett av de mest länkade inläggen är just Blogge Bloggelitos där han myntar begreppet ”bloggbävning”. I det inlägget uttrycker han just den här frustrationen, säger Martin Källström, vd på Twingly, till SvD.se.

Traditionell medias intresse vaknar först i samband med själva omröstningen och riksdagsdebatten den 17 och 18 juni, visar rapporten. Och detta berodde just på det stora intresset i bloggosfären, menar Martin Källström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Frågan fick en sådan enorm uppmärksamhet bland bloggare och då är det bara naturligt att media fick upp ögonen för den stora opinion som fanns kring frågan, säger han.

  Men samtidigt var traditionell medias intresse relativt kort visar rapporten. Från runt 350 artiklar den 17 och 18 juni publicerades enbart sex artiklar på mediernas webbsidor fem dagar senare.

  – Frågan dog helt ut, men bloggarna fortsatte att diskutera den, säger Martin Källström.

  Han menar att den så kallade ”bloggbävningen” visar på ett nytt och förändrat medielandskap.

  – Bloggarna har dykt upp som ett element som driver sina egna frågor. Det finns inte längre någon redaktör som väljer vilka frågor som ska få utrymme i media, utan när det finns en stor opinion kring en fråga så kommer det att ta utrymme av egen kraft.

  Det innebär dock inte att traditionell medias ställning är hotad. Det finns nämligen en skillnad på en dagstidning eller nyhetssändning på tv och bloggarna anser Martin Källström.

  – Bloggarna drivs av sin subjektivitet, medan media har kvar kravet på objektivitet. Och det finns fortfarande ett starkt behov en objektiv journalistik, säger han.

  Bloggosfärens allt starkare ställning kan dock få stor betydelse för enskilda personer. Rapporten visar också hur vissa politiker får rollen som syndabockar. I FRA-frågan handlar det bland annat om försvarsministern Sten Tolgfors.

  Den tendensmätning som gjorts visar att Tolgfors före riksdagsdebatten framställdes relativt neutralt i media och i bloggar. Men dagarna innan riksdagsomröstningen genomförs rasar omdömet om honom till ”mycket negativt”.

  –Risken är att uppstår en rädsla bland politiker för att bli utpekad som syndabock av en stark opinion. Sten Tolgfors blev det i den här debatten, men också Fredric Federley (centerpartistisk riksdagsledamot, red anm) efter att han röstat ja till lagen, säger Martin Källström.

  Extern länk: Läs hela rapporten här blog.twingly.com Klara siffror om bloggosfärens betydelse. blogg.svd.se Läs tidigare artiklar. svd.se Extern länk: Läs rapporten twingly.se
  Annons
  Annons
  X

  Bloggosfärens inflytande över hur debatten om FRA-lagen fördes var avgörande enligt en ny studie.

  Foto: DAVID MAGNUSSON, GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X