Annons
X
Annons
X

FRA får lämna info till diktaturer

FRA får byta insamlad information inte bara med EU-länder utan även med diktaturer. Det säger utrikesminister Carl Bildt i en dokumentär som Sveriges television sänder på söndagskvällen.

Det är i dokumentärfilmen ”FRA - tre bokstäver som skakade Sverige” som utrikesminister Carl Bildt säger att Försvarets radioanstalt har får byta underrättelseinformation även med diktaturer.

Enligt den tidigare statsministern finns en ”mycket lång” lista med länder som de svenska underrättelsetjänsterna får samarbeta med på olika vis. ”Kriteriet är mycket enkelt: att det ska vara till nytta för Sverige”, säger Carl Bildt i intervjun.

SVT:s reporter frågar då om det betyder även diktaturer. Bildt svarar:

Annons
X

”Det förekommer säkert om vi kan ha anledning att byta information. Det sker mycket strikt i så fall.”

Det är ett besked som går stick i stäv med vad som tidigare sagts offentligt av regeringsföreträdare. I samma film säger försvarsminister Sten Tolgfors att tillståndet att byta underrättelseinformation bara gäller länder som ”står Sverige nära”.

Carl Bildt berättar även i filmen hur han i början av 90-talet gav representanter för de nyligen självständiga baltiska staterna underrättelseinformation som FRA hämtat in. Det som stöd under pågående förhandlingar om ett tillbakadragande av de ryska ockupationstrupperna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dokumentärfilmen berättas även hur FRA genom att avlyssna ambassader i Stockholm får tillgång till information, vilket SvD tidigare rapporterat. Enligt SVT:s källor gäller det även vänskapligt sinnade länder, vars kod FRA:s matematiker ska ha knäckt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X