Annons
X
Annons
X

FRA anmäler bloggare

I ett antal inlägg på sin blogg har Henrik Alexandersson publicerat hemliga dokument om FRA och den signalspaning som myndigheten har bedrivit. Nu reagerar FRA och har anmält bloggen till JK för yttrandefrihetsbrott. ”Det är inte tillåtet att publicera hemliga dokument”, säger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson till SvD.se.

I flera blogginlägg har Henrik Alexandersson riktad hård kritik mot Försvarets radioanstalt och den spaning som myndigheten bedriver. ”Planlös”, ”virrig” och ”tramsig” är omdömen om myndighetens verksamhet.

På bloggen har han också flera gånger publicerat hemligstämplade dokument, däribland den lista med 103 namn på svenskar som FRA anklagas ha bedrivit spaning mot. På hemsidan finns också den hemliga anmälan till Datainspektionen, till vilken listan bifogades.

Men det är inte dessa dokument som nu fått FRA att reagera. I stället är det en hemligstämplad sida med uppgifter om kontakter mellan svenska och ryska företag under våren 1996 som fått myndigheten att anmäla bloggen till Justitiekanslern (JK). Sidan kommer från en 18-sidig rapport som myndigheten sammanställt.

Annons
X

I dokumentet finns namnuppgifter på svenskar och vad kontakterna med de ryska företagen gällt. Överst på sidan står det tydligt att dokumentet är hemligt.

– På bloggen finns en sida ur en hemlig handling som upprättats hos oss. Och hemliga handlingar får man inte publicera. Men jag vill poängtera att det inte rör sig om listan med 103 namn, eftersom det inte är vi som upprättat den, säger FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson till SvD.se.

I JK-anmälan skriver FRA att publiceringen ”torde utgöra ett yttrandefrihetsbrott”. Den publicerade handlingen är hemligstämplad av FRA med hänvisning till paragraf 2 i sekretesslagens andra kapitel – en paragraf som gör det möjligt att hemligstämpla handlingar om dessa kan skada försvaret av Sverige och hotar rikets säkerhet.

Henrik Alexandersson själv ser anmälan som ett sätt att försöka tysta honom.

– Min kommentar är väl att det verkar som om FRA försöker hota och skrämma mig till tystnad. Men det är inget jag kommer att acceptera, posterna ligger kvar på bloggen, säger han till SvD.se och fortsätter:

– Men det här visar ju samtidigt att dokumenten är äkta. Och det drar ju uppmärksamhet till dokumenten, något de kanske inte tänkt på.

Till Henrik Alexanderssons blogg http://www.henrik-alexandersson.se/ Läs tidigare artiklar svd.sesam.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X