Annons
X
Annons
X

FRA anklagas för olaglig datalagring

Datainspektionen har fått in en anmälan om misstänkt olaglig lagring av data om över 100 svenskar som haft kontakt med Ryssland.

Av TT
(uppdaterad)

Försvarets radioanstalt (FRA) ska ha spanat på personerna trots att uppgifterna inte har gällt terror, eller liknande, vilket krävs för att de ska få lagras. Personerna som avlyssnats var bland annat personer inom föreningar och företag som hade kontakt med Ryssland.

Den anonyma anmälaren ifrågasätter huruvida FRA haft stöd av lagen för sin verksamhet när uppgifterna sparats, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund till Sveriges Radios Ekoredaktion.

FRA har enligt anmälaren avlyssnat bland annat telefonkontakter med Ryssland under 1990-talet. I något fall har det gällt datorförsäljning, i andra kontakter med rysk träindustri och omskolningsprojekt för arbetslösa specialister, uppger Ekot.

Annons
X

Lagen tillåter endast att FRA lagra uppgifter som handlar om terrorism eller liknande. I de aktuella fallen har säkerhetspolisen inte något intresse av de berörda personerna, skriver anmälaren till Datainspektionen.

Det är för att tidigt att säga att det här är olaglig registrering, kommenterar Gräslund. Inspektionen har inte gjort någon annan bedömning än att den hemligstämplat stora delar av anmälan och har inte heller fattat beslut om granskning.

På tisdag ska riksdagen beslutar om huruvida FRA får avlyssna mer än trafik i etern, inklusive satellittrafik. Regeringen vill att spaningslagen också omfattar kabelbunden trafik för bland annat internet, e-post och faxmeddelanden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X