Annons
X
Annons
X

FP vill strama upp slöjregler

Folkpartiets partiledare Jan Björklund vill ändra högskolelagen och skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja, rapporterar Ekot. Men Socialdemokraterna tycker att Björklund överdriver behovet.

Av TT
(uppdaterad)

– Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.

Huruvida skolor kan hindra elever från att klä sig i exempelvis niqab eller burka är oklart i dagens lagstiftning. Förra året anmälde en elev på en vuxenutbildning i Stockholm som fått veta att hon inte fick bära slöja i klassrummet skolan till Diskrimineringsombudsmannen. Fallet är ännu inte avgjort.

– Jag vill ju att Sveriges rektorer ska ha lättolkade lagar, man ska inte behöva hamna i domstol för att veta vad som står i lagen, säger Björklund.

Annons
X

Skolverket klargjorde i ett utlåtande 2003 att en rektor kan bestämma att en lärare inte ska få ha heltäckande slöja om det är så att det påverkar undervisningen negativt, enligt Ekot. Och enligt Socialdemokraterna behövs inte de nya slöjregler som Björklund föreslår.

– Redan i dag kan rektor förbjuda heltäckande slöja i skolan. Det ingår i rektors ansvar, säger Socialdemokraternas integrationspolitiske talesman Luciano Astudillo.

Han anser att de riktlinjer som finns från 2003 från Skolverket om rektors rätt att förbjuda heltäckande slöja i skolan är tillräckliga.

– De direktiv som finns borde räcka men behöver de förtydligas så vill vi inte stänga dörren för det. Samtidigt ska man inte göra en höna av en fjäder vilket jag tycker att Björklund gör, säger Astudillo.

Socialdemokraterna delar Folkpartiets åsikt att det är viktigt för kommunikationen att elever och lärare kan se varandras ansikten, men tycker inte att heltäckande slöjor är ett stort problem ute i skolorna.

Lärarförbundets vice ordförande Ann-Charlotte Eriksson är positivt inställd till Folkpartiets förslag som hon anser ger tydliga besked om vad som gäller.

– Det måste vara tydligt, vad får en rektor göra. Det är något som vi själva har efterlyst, säger Eriksson.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X