Annons
X
Annons
X

FP vill kunna sätta stopp för statliga bolag

Ge domstolar möjlighet att förbjuda staten att driva viss verksamhet, föreslår Folkpartiet. Offentlig verksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet ska kunna få konkurrensböter, enligt förslaget.

I sitt eftervalsarbete har FP:s riksdagsledamöter rest runt i landet och träffat företagare i jakt på nya politiska förslag. Det har nu mynnat ut i att partiet vill ta ett hårdare grepp om ”osund” konkurrens från offentliga aktörer.

Partiet vill bland annat göra det möjligt för Konkurrensverket att dra offentlig verksamhet som snedvridit konkurrensen inför domstol i syfte att utdöma konkurrensböter för skador som orsakats. I vissa fall, då det är kort om tid, föreslås Konkurrensverket dessutom kunna agera självständigt och utan domstolsbeslut vitesbelägga offentlig verksamhet.

Alliansregeringen införde tuffare konkurrensregler för kommunerna, landstingen och staten 2007. Enligt FP är det fortfarande för tidigt att utvärdera reglerna, men partiet konstaterar samtidigt att reglerna inte varit långtgående nog.

Annons
X

– De skärpningar av konkurrenslagen som alliansregeringen genomförde är inte tillräckliga. Många företag upplever fortfarande stora problem med osund konkurrens från offentlig sektor och vi ska ta deras kritik på allvar, säger Said Abdu, FP:s näringspolitiska talesperson, i en kommentar till SvD Näringsliv.

En av delarna där reglerna inte skärpts tillräckligt, enligt FP, är statens konkurrens med företagen. För kommuner som snedvrider konkurrensen infördes en möjlighet att genom domstol förbjuda kommunerna från att utöva verksamheten, så kallade verksamhetsförbud. Lindrigare regler gäller i dag statlig verksamhet, i de fallen kan domstolar bara förbjuda att verksamheten bedrivs på vissa konkurrenshämmande sätt. Nu vill FP att det även ska bli möjligt att på domstolsväg sätta tvärstopp för statlig verksamhet.

– Det ska vara samma spelregler för statlig och kommunal verksamhet. Vi ska inte ha en gräddfil där staten får göra mer fel än kommunerna, säger Said Abdu.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt FP har förslagen liten budgetpåverkan och kan införas snart.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X