Annons
X
Annons
X

FP vill ha krav på samtycke

Folkpartiet vill införa ett lagligt krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Det framgår på partiets landsmöte i Västerås.

Av TT
(uppdaterad)

Under kvällen fattade mötet också ett beslut om socialförsäkringarna.

Det är en omsvängning från partistyrelsens svar på sådana krav till landsmötet. Vi har lyssnat på debatten och vägt argumenten, framhåller Jan Björklund i sitt tal. Ett nej ska vara ett nej, anser han.

I sitt svar på motioner med krav på samtycke till landsmötet, så ansåg partistyrelsen att ett krav på samtycke är för komplicerat att införa i lagstiftningen.

Annons
X

Folkpartiledaren inledde sitt stämmotal i Västerås med jämställdheten, som en del folkpartister vill ska bli en profilfråga för partiet i valet vid sidan av skolpolitiken. Enligt Björklund har generationer av liberaler banat väg för jämställdheten i Sverige.

– Och de lyckades alla till sist. Sverige har liberaler att tacka för att vi är ett av världens mest jämställda länder, säger Björklund.

Partiledningen föreslår att en tredje pappamånad införs i föräldraförsäkringen. Men det finns både motstånd mot förslaget och de som vill gå längre och tredela försäkringen eller göra den helt individualiserad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett beslut togs nu under kvällen om att socialförsäkringarna ska motsvara större delen av inkomstbortfallet upp till ett takbelopp som inkluderar det stora flertalet försäkrade. Det handlar om sjukförsäkringen, a-kassan och föräldraförsäkringen och för att få ett tydligt samband mellan förmåner och inbetalda premier ska taken i socialförsäkringarna höjas successivt och avgifterna på inkomster över taken avvecklas ”i den takt samhällsekonomin tillåter”.

  Landsmötet slog också återigen fast att a-kassan ska vara allmän, något som Alliansregeringen ännu inte lyckats åstadkomma, trots utfästelser. Arbetslöshetsförsäkringen ska ge inkomstskydd och samtidigt skapa drivkrafter för att söka nytt arbete. Ersättningen ska därför vara tidsbegränsad med högre ersättning den första tiden och därefter en stegvis avtrappning.

  Partistyrelsen föreslår till landsmötet att ingångslöner för ungdomar ska bli lägre. En fråga Björklund tog upp i sitt tal där han kritiserade de höga ungdomslönerna, som enligt honom leder till högre ungdomsarbetslöshet. Partiledningen vill också liberalisera arbetsrätten.

  – 1900-talets regler ska anpassas till 2000-talets arbetsmarknad, sade Björklund.

  Konkret föreslår partistyrelsen att las ändras, så att kompetens i stället för antalet anställningsår ska styra vid uppsägningar.

  Björklund kritiserade också S-ledaren Stefan Löfvens besked om regeringsfrågan.

  – Det var inga nyheter. Innan beskedet stod Alliansen mot de rödgröna. Efter beskedet står Alliansen mot de rödgröna. Man behöver inte vara Einsteins bror för att räkna ut hur det ligger till. Vid en rödgrön valseger blir det en rödgrön trepartiregering.

  – Stefan Löfven vill inte avslöja hur stort inflytande Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att få. Han vill att väljarna ska köpa grisen i säcken. Det enda som rödgröna väljare ska få reda på är att Stefan Löfven ska bli statsminister, sade Björklund.

  I en gemensam debattartikel i SvD i dag skriver sju folkpartister att staten måste ta ett större ansvar för den specialiserade vården - annars riskerar de regionala skillnaderna i sjukvårdens kvalitet att växa ännu mer.

  ”Om människor ska kunna erbjudas god vård oavsett var i landet man bor måste staten ta ett finansiellt ansvar för den högspecialiserade sjukvården.”

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X