Annons
X
Annons
X

FP vill ha betyg från årskurs fyra

Folkpartiet vill införa betyg redan från årskurs fyra.

Av TT
Jan Björklund (FP).

Jan Björklund (FP). Foto: SCANPIX

– Eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Men förslaget får redan kritik - av både fack och allianskamrater.

Partiet vill även ha examensprov på gymnasiet som rättas av utomstående censorer. Det framgick när FP i dag presenterade sitt nya skolprogram.

Annons
X

– Föräldrarna ska ha rätt till väldigt tydlig information om hur det går för eleverna, och eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg. Det är två viktiga argument för att flytta ned betygen i fyran, sade utbildningsminister Jan Björklund.

Det stora steget tas nu när eleverna får betyg i sexan mot tidigare åttan. Att flytta ned betygen från sexan till fyran är inte ett lika stort steg, enligt Björklund.

I dag får elever i landet betyg från och med årskurs sex. Höstterminen 2012 är första gången som eleverna i både årskurs 6 och 7 får betyg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Exakt hur examensproven i gymnasiet ska utformas och vilken roll de ska spela har Folkpartiet inte tagit ställning till. Det måste utredas, men enligt Björklund ska proven påverka slutbetygen. Proven ska användas för utbildningar som ger högskolebehörighet.

  – Reformeringen av svensk skola måste fortsätta. Vi har genomfört omfattande reformer men vår bedömning är att de inte kommer att räcka för att föra tillbaka Sverige i världstoppen, sade utbildningsminister Jan Björklund.

  Förslagen är Folkpartiets, och Jan Björklund vet inte om han kommer att få stöd för dem i regeringen. Centerledaren Annie Lööf är skeptisk. På Twitter skriver hon: ”De första 6:orna har ju inte ens fått sina betyg än. Invänta & se.”

  Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är mycket kritisk till Folkpartiets förslag.

  – Vi kommer inte tillrätta med skolans verkliga problem genom att öka mäthysterin. Grisen blir inte tjockare för att vi mäter den varje dag, säger hon till TT.

  – Jag är besviken på att Folkpartiet lägger så stor vikt vid kontrollskolan och så litet på lärarnas roll och situation. All internationell forskning visar att ökad kontroll och mer mätning leder oss åt fel håll, säger Eva-Lis Sirén.

  – Det är en resursstyrning, rätt pengar till rätt elev vid rätt tillfälle, som behövs, säger hon.

  Lärarnas riksförbund, som själva hävdar att de företräder de flesta lärarna som sätter betyg, avvisar också folkpartiförslaget om betyg i fyran.

  ”Vi tycker det är oklokt att inte låta det nya betygssystemet sätta sig ordentligt först, innan man gör nya förändringar”, säger ordföranden Metta Fjelkner i en skriftlig kommentar.

  Även Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé är något skeptisk till Folkpartiets fokus.

  – Det är ett stort fokus på kontroll och mer av att mäta elevers kunskaper. Det är i grunden Moderaterna för, men vi tycker väl att vi nu har gjort väldigt mycket av detta med nationella prov och betyg tidigare, och nu behöver vi lägga fokus på hur vi ska få resurserna att fungera bättre i skolan för de eleverna med svaga resultat, säger han till TT.

  Miljöpartiets skolpolitiske talesman Jabar Amin sågar Folkpartiets förslag.

  – Sammantaget innehåller Folkpartiets nya skolpolitiska program förslag som kommer att sortera ut elever allt tidigare och stänga dörren för allt fler. Jan Björklund är ansvarig för dagens svenska skola. Efter sex år med Folkpartiet vid makten fortsätter skillnaden mellan de som klarar av skolan och de som inte gör det att växa, säger han.

  Även Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan avvisar förslaget.

  – Folkpartiet har fastnat i samma tankespår som lett till sämre resultat i sex år och ökade sociala skillnader i den svenska skolan. Det kommer att krävas stora investeringar, inte att göra om betygssystemet en gång till, säger han till TT.

  Högskoleprovets orddelar

  2012: Vet du vad portfolio betyder?

  quiz.svd.se

  2011: Vad betyder polenta och axiom?

  quiz.svd.se

  2011: Vad betyder ordet decimera?

  quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Jan Björklund (FP).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X