Annons
X
Annons
X

FP vill avskaffa aktivitetsersättning

Folkpartiet vill avskaffa förtidspension för unga och ställa högre krav på den som har arbetsförmåga. Handikappförbunden är rädda att unga ska bli utan ersättning.

Aktivitetsersättningen, förtidspension för unga, ska avskaffas helt och ersättas med nya system, enligt ett nytt förslag från Folkpartiet. Den som har arbetsförmåga ska föras över till Arbetsförmedlingen.

– Det är egentligen samma tanke som gäller för äldre: att det ska vara väldigt svårt att få förtidspension. I dag är problemet att många unga får aktivitetsersättningen utan att det ställs några krav. Det är mindre än hälften som har en aktivitet och det är oacceptabelt, säger Johan Pehrson (FP), ordförande i Folkpartiets socialförsäkringsarbetsgrupp, som har tagit fram förslaget.

Johan Pehrson hoppas att det ska gå igenom i budgetförhandlingarna inför nästa år. Sedan systemet infördes 2003 har inflödet ökat kraftigt och idag har omkring 26 500 personer aktivitetsersättning.

Annons
X

Även Moderaterna har varit inne på att ändra aktivitetsersättningen. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt till SvD att han ser den stora ökningen av unga förtidspensionerade som en politisk katastrof.

I dag är problemet att många unga får aktivitetsersättningen utan att det ställs några krav
Johan Pehrson (FP), ordförande i Folkpartiets socialförsäkringsarbtsgrupp.

Johan Pehrson tror att omkring 90 procent av de som är förtidspensionerade i dag kan klara kraven på att ha någon form av aktivitet. De unga som saknar arbetsförmåga för all överskådlig framtid ska in i den vanliga sjukersättningen. För unga som har nedsatt arbetsförmåga under kortare tid vill Folkpartiet införa ett så kallat basskydd, ett ersättningssystem som ska omprövas minst två gånger om året.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiet vill också skapa en mer inkluderande arbetsmarknad bland annat genom en informationskampanj för att förändra attityden till funktionsnedsättning och genom att Samhall ska anställa fler unga.

  – Det är klart att om man ska genomföra det här mer konsekvent så måste det fram platser, säger Johan Pehrson.

  Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden, tycker att det är bra med ett politiskt fokus på aktivitetsersättningen.

  – Men jag har en oro inför att man ska stänga dörren till aktivitetsersättningen på samma sätt som man har gjort inom sjukersättningen, där många har hamnat mellan stolarna och blivit av med sin försörjning. Det har varit tuffa tag och det vore olyckligt om det blir på samma sätt för unga, säger han.

  Det stora problemet finns, enligt Mikael Klein, i övergången från skolan till arbetslivet.

  – De som hamnar i aktivitetsersättningen har fått väldigt dåliga arbetsförberedande insatser under gymnasiet och där skulle man behöva sätta in insatser för att möjliggöra att folk får jobb.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X