Annons
X
Annons
X

FP vill återinföra beredskapspolisen

Folkpartiet vill återinföra och även modernisera beredskapspolisen som lades ner 2012.

– Flyktingsituationen med alla bränder på asylboenden är extraordinär. Vi måste få ut fler poliser i yttre tjänst, säger Roger Haddad, Folkpartiets rättspolitiske talesman.

Flykten till Europa
Roger Haddad utanför Polishuset i Stockholm.
Roger Haddad utanför Polishuset i Stockholm. Foto: TT

**Det varför tre **år sedan som alliansregeringen lade ner den så kallade beredskapspolisen. Den hade då funnits i olika former sedan 1996, men bara använts i större skala vid två tillfällen; efter orkanen Gudrun 2005 och vid fågelinfluensan 2006.

Andra mer rutinmässiga uppgifter kunde vara att kallas in vid avspärrningar, större arrangemang, nykterhetskontroller eller i sökande efter saknade personer.

– Kostnaden var cirka 13 miljoner om året och den användes i princip aldrig. Därför togs beredskapspolisen bort. Så här i efterhand får vi vara självkritiska, säger Roger Haddad, som därmed hakar på Folkpartiet Skånes utspel i helgen.

Annons
X

**De berörda ** som uppgår till cirka 1 500 personer, finns kvar inom polisens nya organisation.

– Vi vill samtidigt se en inventering av polismyndigheten. Jag vet att flera personer blev utplacerade på olika förvaltningsavdelningar. Det är resursslöseri. Jag menar att de borde användas i den här extraordinära situationen, säger Roger Haddad.

Vi är emot akademiseringen av polisutbildningen

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiet vänder sig även mot utbildningen av poliser:

  – Vi är emot den akademisering som regeringen vill ha i utbildningen på 2 1/2 år. Det är möjligt att man skulle kunna hitta två spår i utbildningen. Som det är i dag klarar polisen inte av uppdraget. De måste bli bättre på det praktiska , säger Roger Haddad.

  **Folkpartiet vill **även att beredskapspolisen ska kunna hjälpa Migrationsverket:

  – De säger främst från hårt ansatta Skåne att de inte hinner registrera alla flyktingar. Det kräver förstärkt kapacitet, vilket beredskapspolisen skulle kunna bidra med.

  – Det är viktigt att komma i gång på kort varsel. Det skulle sända en viktig signal i det här pressade läget, tillägger Roger Haddad.

  Annons

  Roger Haddad utanför Polishuset i Stockholm.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X