Annons
X
Annons
X

FP-kvinnor vill öka kvoteringen

Lagstifta om en utökad kvotering i föräldraförsäkringen. Det kräver Folkpartiets kvinnoförbund, som nu förespråkar en tredelad modell. Frågan väntas bli en av de hetaste på landsmötet i höst.

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

Motståndet var massivt, men dåvarande socialministern Bengt Westerberg (FP) gav inte upp. 1995 infördes den första öronmärkta pappamånaden i föräldraförsäkringen. Sedan dess har Folkpartiet tappat tätpositionen i jämställdhetsdebatten, anser Birgitta Ohlsson, ordförande i Liberala kvinnor.

–Det är tragiskt. FP måste spotta upp sig i feministfrågorna, vi kan inte leva på Bengt Westerbergs meriter.

Fäder tar idag endast ut 21 procent av alla föräldradagar, enligt Försäkringskassan. Det ojämna uttaget är ett stort bekymmer, säger Birgitta Ohlsson, som länge drivit på för en utökad kvotering.

Annons
X

Inför FP:s landsmöte i november har kvinnoförbundets styrelse, för första gången, ställt sig bakom det kontroversiella kravet att föräldraförsäkringen ska delas i tre delar: en del till mamman, en del till pappan och en del som föräldrarna själva får bestämma över. Modellen har ”fungerat framgångsrikt i vårt nordiska grannland Island”, poängterar Liberala kvinnor.

–Målet är så klart en helt delad föräldraförsäkring, men det här är ett första steg. Barn har rätt till båda sina föräldrar, oavsett vad de har för kön. Det handlar också om jämställdheten på arbetsmarknaden, om kvinnors löner och karriärglapp.

Föräldraförsäkringen brukar vålla het debatt på partiets landsmöten. Hittills har de ombud som krävt fler öronmärkta månader inte fått gehör. Men Birgitta Ohlsson är optimistisk.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Politik är som ett maratonlopp, man måste vara mer uthållig än sina motståndare. Jag har stått i talarstolen i den här frågan sedan 1997, och nu får de ta mig tusan visa lite mod.

  Erik Ullenhag hör till de folkpartister som förespråkat en tredelad föräldraförsäkring. ”Så länge som kvinnor förutsätts ta huvudansvar för familj kommer vi aldrig nå ett jämställt samhälle”, skrev han på SvD:s Brännpunkt 2005. I sin nuvarande roll som partisekreterare försvarar han partilinjen.

  –Folkpartiets ståndpunkt har varit att pröva jämställdhetsbonusen, och se om den eventuellt behöver spetsas ytterligare.

  Erik Ullenhag räknar dock med ”en vass och livaktig” debatt på landsmötet.

  –Och det är spännande att Liberala kvinnor driver på.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X