Annons
X
Annons
X

Fp kräver bibliotek på alla skolor

Lagstadga om alla barns rätt till skolbibliotek. Det föreslår folkpartiet, men moderater och centerpartister är tveksamma.

Enligt en kartläggning från Statens kulturråd har 47 procent av landets skolelever inte tillgång till ett väl fungerande skolbibliotek. Nu menar folkpartiet att Bibliotekslagens krav på ”lämpligt fördelade skolbibliotek” är otillräckligt. Partiet vill skriva in i den nya skollagen att varje elev ska ges tillgång till skolbiblioteksverksamhet.

– Lagtexten har visat sig vara icke verkningsfull. Så snart en skola har haft dålig ekonomi så har man sparat in på skolbiblioteket. Men det är i grund och botten en rättvisefråga. Alla barn har inte böcker hemma, säger fp:s riksdagsledamot Cecilia Wikström.

Lagändringen är tänkt att gälla även friskolorna, varav merparten i dag helt saknar skolbibliotek. Den nya skolinspektion som inrättas i höst ska kontrollera att lagen följs. Cecilia Wikström och partikollegan Christer Nylander vill också se att regeringen satsar på utökad personal och bokinköp.

Annons
X

Förslaget beskrivs som en demokratisk reform. De båda folkpartisterna talar om att ”bryta det sociala arvet” och att nå ut till barn ”vars föräldrar tillhör LO-kollektivet”. Formuleringarna klingar närmast socialdemokratiskt, men Cecilia Wikström tror att förslagen ska antas av övriga regeringen.

Kd:s skolpolitiska talesman Gunilla Tjernberg är försiktigt positiv:

– Jag vill se att skollagen tydliggör bibliotekens betydelse för skolan. Och det är viktigt att det är bemannade bibliotek.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även Sofia Larsen (c) påpekar att skolbiblioteken är viktiga, men är tveksam till lagstiftning. Enligt moderaternas Mats Gerdau är det viktigare att skolorna satsar på it.

  – Spontant känns inte bristen på just bibliotek som skolans största problem. Vi har sett en internetrevolution. Att då föreslå reglering av bibliotek känns inte jättemodernt, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X