Annons
X
Annons
X

FP: ”Kommer leda till massiv utsläppsökning”

Såväl kärnkraftens förespråkare som motståndare försöker ta poänger efter den tyska regeringens besked att avveckla kärnkraften. Det leder till större koldioxid-utsläpp enligt kärnkraftsförespråkarna, medan motståndarna tror att Tysklands utveckling av förnyelsebar energi kommer blomstra.

Åsa Romson, MP, och Carl B Hamilton, FP.
Åsa Romson, MP, och Carl B Hamilton, FP. Foto: SCANPIX

Folkpartisten Carl B Hamilton är känd för sin orubbligt positiva inställning till kärnkraft. Till och med han medger nu att det är ”viktigt att man drar lärdomar av det som hänt i Japan”. I samma andetag påpekar han dock att förutsättningarna är helt annorlunda i Sverige än i Japan. Och det är ingen tvekan om vad han tror att det tyska beslutet betyder:

– Det kommer att leda till massiva ökningar av utsläppen av koldioxid i Europa. Det kommer leda till kraftig ökning av brytningen av kol och importen av naturgas till Tyskland.

Även Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund är besviken på den tyska regeringen.

Annons
X

– Det är ett förhastat beslut som den tyska regeringen har fattat, jag beklagar att man tagit det här beslutet, för det kommer att öka koldioxidutsläppen, vilket är dåligt för Sverige, norra Europa och det globala klimatet, säger han till TT.

– Det kommer obönhörligen att öka användningen av kol, olja och gas. I praktiken handlar det om rysk gas. Och det finns två dåliga saker med rysk gas. Det ena är att det är gas och det andra att den är rysk. Kreml har tidigare visat att man är beredd att använda energin i politiska påtryckningar, säger Björklund.

En ytterligare nackdel, enligt Björklund, är att det kommer att pressa upp elpriserna, vilket kommer att gå ut över jobb och industri.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är ett beslut som bygger på känslorna efter de japanska kärnkraftsolyckorna, men sådana här beslut måste avgöras långsiktigt och inte utifrån stämningsläget för stunden, säger Björklund.

  Åsa Romson valdes nyligen till nytt språkrör i Miljöpartiet bland annat på grund av sina sakkunskaper på miljöområdet:

  – Jag och miljöpartiet välkomnar att den tyska regeringen nu lägger om politiken och ger tydliga spelregler och en tidsplan för avvecklingen av den tyska kärnkraften. Som industrination har de också goda möjligheter att nu ytterligare fasa upp snabbheten i utbyggnationen av sol- och vindkraft som redan går snabbt i Tyskland.

  Även när det gäller beslutets påverkan på de svenska elpriserna går åsikterna isär:

  – För svenska elkonsumenter finns det ingen uppenbar korelation med hur den tyska kärnkraften fasas ut. Utvecklar Tyskland mer förnybar teknik kommer Sverige kunna dra fördel av det genom att kunna lära av dem, säger Åsa Romson.

  Men Carl B Hamilton är pessimistisk:

  – Det är klart att det kommer att leda till höjda elpriser i Tyskland och även i Norden. Man kan inte lägga ner reaktorer i Tyskland utan att det påverkar hela Nordeuropa.

  Beskedet från Tyskland innebär att två av Vattenfalls kärnkraftverk, Brunsbüttel och Krümmel, som stått stilla sedan 2007, inte kommer att startas igen. Men från Vattenfall är det locket på:

  – Vi har bara en kort kommentar till det idag och det är att vi inte kommer att gå ut med några kommentarer förrän den tyska regeringen har fattat sitt beslut den 6 juni. Detta för att det här är ett slags förhandsbesked och vi vill inte föregripa den politiska processen i Tyskland, säger Magnus Kryssare, på Vattenfalls pressavdelning.

  Annons
  Annons
  X

  Åsa Romson, MP, och Carl B Hamilton, FP.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X