Annons
X
Annons
X

FP inför öppna nomineringar

Många svenskar säger sig vara intresserade av att ta ett politiskt förtroendeuppdrag. För att ge fler chansen att kandidera öppnar vi därför upp vår nomineringsprocess. Alla invånare i Stockholms län ska ges möjlighet att lämna förslag på lokala kandidater, skriver Erik Ullenhag (FP).

BRÄNNPUNKT | POLITISKA FÖRTROENDEUPPDRAG

Med drygt ett år kvar till valet 2014 inleder Folkpartiet runt om i Stockholms län arbetet med att ta fram kandidater till partiets valsedlar till landstinget och kommunerna. I de politiska partierna är det här så kallade nomineringsarbetet av tradition en intern angelägenhet. Medlemmarna förväntas både föreslå kandidater och sedan besluta om vilka som ska stå på listorna. Däremot saknar de många samhällsintresserade medborgare som inte är medlemmar i ett parti möjligheten att påverka vilka som ska kandidera för det parti som de sympatiserar med.

Det ändrar vi nu på. För att vitalisera demokratin kommer vi nu att genomföra öppna nomineringar till kommuner och landsting.

Undersökningar visar att drygt 1 procent av invånarna får frågan om att kandidera för partierna i lokalvalen. I en population med 10000 valbara invånare så får cirka 130 frågan om att ställa upp för något parti till val i kommunen eller landstinget. I Stockholms län, som har 1636614 valbara personer till landstinget och kommunerna, får alltså fler än 1,6 miljoner personer aldrig frågan om de vill vara kandidater.

Annons
X

För att ge fler chansen att kandidera till politiska förtroendeuppdrag öppnar vi därför upp vår nomineringsprocess. Alla invånare ska ges möjlighet att lämna förslag på lokala kandidater. En viktig del i Folkpartiets förnyelse inför valet 2014 är de öppna nomineringar som vi nu kommer att genomföra. Med start i dagarna bjuder vi in allmänheten i Stockholms län att komma med förslag på vilka som ska stå på våra listor till Stockholms läns landsting och länets kommuner.

Vi vill öppna upp de politiska förtroendeuppdragen för många av våra sympatisörer som ännu inte har valt att kandidera i val eller blivit medlemmar i Folkpartiet. Och vi behöver allmänhetens hjälp för att nå alla tänkbara kandidater i länet.

I sammanhanget är det intressant att konstatera att många svenskar säger sig vara intresserade av att ta ett förtroendeuppdrag. Undersökningarna pekar på att 16 procent av de valbara invånarna är positiva till att åta sig politiska uppdrag. För Stockholms län skulle det betyda att 260000 invånare är intresserade av ett lokalpolitiskt engagemang i en eller annan form. Alldeles för många av dem får aldrig chansen att söka väljarnas förtroende eftersom partiernas processer är alltför slutna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiet kommer därför att genomföra öppna nomineringar till landstings- och kommunvalen fram till och med den 14 september. Via Folkpartiet på webben och i sociala medier kan även icke partimedlemmar föreslå vem som ska kandidera för Folkpartiet.

  De flesta av oss kan säkert komma att tänka på flera personer som vi känner eller känner till som är både samhällsintresserade och har ett förtroende bland sina medmänniskor. I Folkpartiet vet vi dessutom att många länsbor delar våra liberala värderingar om personlig frihet, ett starkt socialt skyddsnät, en skola som satsar på kunskap och utbyggd kollektivtrafik i Stockholms län. Vi vill locka dem som bor i Stockholms län som är liberaler och som vill göra en insats som förtroendevald i kommunen och landstinget.

  Folkpartiet har tidigare genomfört öppna nomineringar i ett par kommuner runt om i landet. I Skellefteå, en av föregångskommunerna, har i dag fler än hälften av de förtroendevalda kommit in via öppna nomineringar. I Jönköpings län fick Folkpartiet i våras in många nya spännande personer som förhoppningsvis kan tänka sig att ställa upp i valet. I Stockholms län har öppna nomineringar genomförts i Ekerö med stor framgång 2005 och 2009.

  Framgångsfaktorn för öppna nomineringar är att få in många förslag på duktiga och samhällsengagerade personer. När Folkpartiet sedan kontaktar de föreslagna personerna reagerar de allra, allra flesta positivt. Människor blir stolta när de hör att de har föreslagits som lämpliga för lokala förtroendeuppdrag. Uppskattningsvis 20 procent av de tillfrågade tackar ja till ett lokalpolitiskt engagemang för Folkpartiet i en eller annan form.

  Ni som vill förändra i Stockholms län får nu ett gyllene tillfälle att nominera er själva till Folkpartiet eller föreslå andra personer ni vill se som era förtroendevalda. För oss i Folkpartiet är det angeläget att ge möjlighet för alla sympatisörer att påverka vilka som slutligen blir kandidater.

  ERIK ULLENHAG

  ordförande, Folkpartiet i Stockholms län

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X