Annons
X
Annons
X

FP helomvänder om a-kassan

Folkpartiet vill förbättra villkoren för arbetslösa. Det var ett huvudbudskap vid partiledaren Jan Björklunds pressträff i Almedalen på torsdagen.

(uppdaterad)

Björklund inledde pressträffen med att konstatera att vi inte kan ”tuffa på” som nu, utan att anpassa oss.

– Det finns en risk för att vår del av Europa blir ett hembygdsmuseum för rika kineser, sade han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  FP-ledaren framhöll att dagens konkurrens är tuff och att arbetsmarknaden därför måste nå ökad flexibilitet. Men med den följer viss otrygghet, menade han, därför ska villkoren förbättras vid omställning och arbetslöshet.

  Annons
  X

  – Det viktiga är att vi får en omställning som faktiskt fungerar, sade Erik Ullenhag som menade att benägenheten att byta jobb faktiskt ökar om folk vågar ta steget att byta jobb på ett annat sätt än i dag.

  Förslaget som FP presenterar i dag ska ses i sin helhet, poängterade både Jan Björklund och Erik Ullenhag.

  – Det finns krav från andra partier att höja taket och kanske sänka avgifter. Men om man bara gör det utan att höja flexibiliteten, då når vi inte effekten, sade Jan Björklund.

  – Vi är av åsikten att vi bör höja taket i a-kassan, men bara hundra dagar. Det är viktigt med nedtrappning, sade Johan Pehrson (FP) till SvD tidigare under dagen.

  FP vill också att a-kassan blir obligatorisk på samma sätt som sjukförsäkringen är i dag.

  – Även om man inte vill ska man vara med. Människor blir arbetslösa fast de är så säkra på att de inte ska bli det. Då betalar vi alla via socialbidrag. Vi tycker att alla ska få vara med och betala a-kassan också.

  – Jag kan inte förstå hur S argumenterar för frivillig a-kassa när de tycker att sjukförsäkringen ska vara obligatorisk.

  Johan Pehrson uttrycker det som att ”sjukdom är mer slumpmässig än arbetslöshet”.

  – Om man blir allvarligt sjuk kan det vara svårt att påverka sin situation. Men om du blir arbetslös i Örebro kan du flytta därifrån och ta jobb på annat håll.

  Hur övriga allianspartier ställer sig till förslaget vill Johan Pehrson inte uttala sig om.

  – Vi skjuter in det här rakt i socialförsäkringsutredningen som pågår. De andra partierna får svara för sig.

  FP vill också, vilket är känt sedan tidigare, ta ett nytt grepp om arbetsrätten. Las ska vara kvar, men kompetens ska kunna gå före arbetstid i händelse av uppsägningar vid ett företag.

  FP vill även ändra i dagens system som innebär att a-kassorna har olika höga avgifter beroende på hur hög arbetslösheten är inom varje kassas område.

  – Vi får erkänna att systemet vi införde 2007 inte har haft den effekt vi avsåg, säger partiledare Jan Björklund till TT vid Almedalsveckan i Visby.

  Dagens system, med högre avgifter för a-kassor med hög arbetslöshet, skulle få fackförbunden att inte driva lönekrav som gör att arbetslösheten ökar, i och med att medlemmarna får betala ökad arbetslöshet med stigande avgifter.

  Men sedan några år är lönebildningen väldigt styrd av det normgivande industriavtalet. Olika a-kassor har nu också fått in flera yrkesgrupper med olika hög arbetslöshet, vilket också motverkar systemet.

  – Det har gjort att systemet inte fungerar, säger Björklund.

  TT: Vad blir effekten av att ta bort systemet?

  – Då blir det lika avgifter för alla och det tror jag skulle upplevas som både mer rättvist och legitimt, svarar Björklund.

  Samtidigt är Moderaterna av motsatt åsikt. Björklund menar att det vore rimligt att försöka enas inom ramen för socialförsäkringsutredningen, där flera stora frågor om a-kassan ligger och puttrar för avgörande.

  I fråga om hur eventuella ökade kostnader ska lösas säger Björklund:

  – Om en miljon människor som i dag står utanför a-kassan blir med får man ju in medlemspremier från dem i en del av finansieringen.

  Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson anser att regeringens hantering av a-kassan har varit skandalös.

  – Regeringen har använt den som lekstuga och gjort fullskaleexperiment som lett till att enskilda människor har kommit i kläm och gjort att en halv miljon människor har lämnat a-kassan, säger Johansson.

  Enligt Ylva Johansson borde Folkpartiet och de övriga borgerliga partierna rimligen från början ha insett att de differentierade avgifterna var feltänkta.

  Chattar från Almedalen

  ”Den som jobbat helalivet får mer i pension” svd.se ”Moderaterna vill avskaffa fribeloppet” svd.se ”Ett mål är att kött- ätandet ska minska” svd.se ”Vi vill inte ha någon monsterstat i Europa” svd.se ”Vi måste sänka trösklarna för unga” svd.se ”Tidsplan ersätta kärnkraft år 2030” svd.se

  Webb-tv från Almedalen

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X