Annons
X
Annons
X

FP försöker vinna godhetspoäng

Tiggare vid Gullmarsplans tunnelbanestation.
Tiggare vid Gullmarsplans tunnelbanestation. Foto: HASSE HOLMBERG / TT

REPLIK | ROMER

Toppkandidaterna för FP i vårens EU-val, Marit Paulsen och Cecilia Wikström, skriver att romer kränks i Europa och att man vill se länder straffade för denna påstådda diskriminering (Brännpunkt 25/3). Sant är att en stor del av gruppen romer har väldigt svårt att bli en fungerande del av samhället, oavsett vilket land det handlar om. Sant är också att fördomar finns om romer runtom i Europa. Felet som FP gör att helt utgå från att problemet enahanda skulle vara den samlade majoritetsbefolkningen i Europa.

Vi undrar vilken inställning den romska gruppen har till arbete i Sverige, eller skola för den delen? I Malmö stad gjorde man en undersökning som visade att endast 10 procent av romerna har ett arbete. När det kommer till att ta studenten är det samma deprimerande siffror, 10 procent.

Situationen som den ser ut idag är att romer tyvärr många gånger ratar skolplikten samt i alltför många fall nästan helt grundar sin inkomst på bidrag i olika former. Dessa siffror går inte ens att återfinna bland nyanlända utlänningar oavsett vilken grupp man studerar. Vi menar att en del i förklaringen går att finna hos den ursäktande attityd som svenska etablissemanget intagit samt att romerna själva inte tar ansvar för sin egen situation.

Annons
X

**När det kommer till **gruppen tillresta romer, företrädesvis från Rumänien, hävdar FP att vi i Europa har ett gemensamt ansvar för samtliga människor boendes i det samarbete som kallas EU. Detta är helt felaktigt och går emot hela grundtanken om att fri rörlighet förutsätter att denna frihet inte missbrukas. Författarna har inga som helst konkreta förslag till hur vi här och nu löser problemet med masstiggeri i snart varje svensk stad. Vi ser ett utbrett tiggande som leder till att Sverige allt mer liknar ett u-land som saknar socialt skyddsnät. Det är även många gånger ett moraliskt bedrägeri som dessa tiggare ägnar sig åt genom spelade handikapp och att det i vissa fall är mycket välorganiserat.

Rumäniens integrationsminister i romfrågor var nyligen på besök i Sverige och uttalade sig om att romerna själva utmålar sig som offer och inte gör tillräckligt mycket åt sin egen livssituation. Han sa även följande: ”Det går att hitta jobb. Men vissa tycker att det är enklare att försörja sig genom att tigga”. Till saken hör att Damian Draghici, som ministern heter, själv är rom.

**Det är uppenbart att **den rumänska ministern talar klarspråk medan FP sysslar sig åt att lägga dimridåer i hopp om att vinna godhetspoäng istället för att diskutera människors ansvar. Här gör man den romska minoriteten en björntjänst. Det går också i FP:s retorik notera helt avsaknad av den olägenhet som masstiggeriet utgör när det kommer till oss som ska bo här i Sverige, våra barn, affärsbiträden, tunnelbaneresenärer, och andra som konstant utsätts för påstridiga försök.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sverigedemokraterna anser att det är orimligt att våra städer ska ha ett omfattat organiserat tiggeri med bas i länder som är medlemmar i EU. Det är inte vad som lovats när Rumänien gick med i EU och det har kommit som en chock för de flesta svenskar att detta kan fortgå.

  Det är befriande att partier som FP avslöjar att de inte tänker göra något åt det utbredda masstiggeri som här och nu råder i Sverige.  Det är dags att Sverige agerar offensivt i EU och inleder förhandlingar direkt om införande av visumtvång mot länder som missbrukar den fria rörligheten. Vi vill också omförhandla andra avtal där den troliga effekten rent praktiskt blir ett utträde ur det överstatliga EU.  

  KRISTINA WINBERG

  toppkandidat för SD i EU-valet

  PETER LUNDGREN

  toppkandidat för SD i EU-valet

  Fler debattartiklar om romer:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X

  Tiggare vid Gullmarsplans tunnelbanestation.

  Foto: HASSE HOLMBERG / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X