Annons
X
Annons
X

Fp-förslag utan alliansstöd

Folkpartiet vill sänka ränteavdraget och skatten på kapitalinkomster. Men förslaget får inget stöd av övriga allianspartier.

Foto: TOMAS ONEBORG

Sänk ränteavdraget från 30 procent till 25 och gör samma sak med skatten på kapitalinkomster. Det skulle dels kyla av en överhettad bostadsmarknad, dels uppmuntra personligt svenskt aktieägande. Förslaget lanseras av Folkpartiet och dess ekonomisk-politiska talesperson Carl B Hamilton.

– Man kan slå flera flugor i en smäll. Vi har i dag en beskattning av kapital som diskriminerar svenskt ägande av svenska aktier. Och att sänka ränteavdraget är den mest träffsäkra metoden för att komma tillrätt med hushållens överbelåning, säger han.

Carl B Hamilton menar att om förslaget blir verklighet så minskar trycket på Riksbanken att höja räntan.

Annons
X

Folkpartiet är dock ensamt bland regeringspartierna om att vilja sänka både ränteavdraget och skatten på kapitalinkomster.

– Det är inget bra förslag i det här läget. När räntan är på väg upp är det sämre läge än om den hade varit på väg ned. Sedan slår det tokigt fördelningspolitiskt. De som sitter på mycket reavinster vinner, medan de som är på väg in på bostadsmarknaden och tvingats ta höga lån förlorar, säger Anders Sellström, Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Anders Sellström menar att den verkliga orsaken till att bostadsutlåningen har ökat är att det byggs för lite bostäder, särskilt i storstäderna.

–Det är den underliggande orsaken till att bostadspriserna stiger. Att sänka ränteavdraget är inte lösningen på det problemet. Det slår bara mot dem som ändå måste ha en bostad, säger Anders Sellström.

Finansutskottets ordförande moderaten Anna Kinberg Batra säger:

– Jag har följt frågan noggrant redan under hösten och fortsätter göra det, närmast med öppet sammanträde med finansutskottet med bland annat statsrådet Peter Norman den 20 januari. Där deltar också företrädare för berörda myndigheter och för relevant forskning. Det är för tidigt att säga om det behövs fler åtgärder.

Folkpartiets allianskollegor vill också avvakta vilken effekt bland annat bankernas bolånetak har fått.

– För Centerpartiet är det viktigt att ställa diagnosen innan vi lägger skarpa förslag, säger Annie Johansson, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Hon vill också vänta och se om bankerna kan komma överens om amorteringskrav och vilken effekt det eventuellt skulle få på bostadspriserna och utlåningen. Först därefter kan hon tänka sig att diskutera en sänkning av både avdrag och skatt.

Socialdemokraternas vice ordförande i riksdagens Finansutskott, Thomas Östros, menar att FP:s förslag är dåligt avvägt. Även han anser att det skulle ha ”mycket negativa fördelningspolitiska effekter”. Liksom Anders Sellström menar Östros att vinnarna är personer med stora kapitalinkomster och förlorarna är ”vanliga villaägare med lån på fastigheten”.

Samtidigt säger Östros att han orolig för en bostadsbubbla.

–Vårt förslag på fastighetsskatt är en sak som hade bidragit till att dämpa de mest överhettade områdena. Nu tycker jag att man ska rikta in sig på bankerna med kassakrav och krav på högre eget kapital, säger han.

Även Villägarna avvisar FP:s utspel om sänkt ränteavdrag, men välkomnar en sänkt kapitalskatt.

– Problemet är att de vill försämra ränteavdraget och det är inte så att det kompenseras av sänkt kapitalinkomstskatt. Det är olika personer som drabbas respektive gynnas. Människor med små marginaler och som har lån får sämre ekonomi. Och de som har betalat av på sina lån och har kapitalinkomster får bättre, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör i Villaägarna.

Han menar också att ingen vet om det är en bostadsbubbla eller inte.

–Och att det läget föreslå radikala förändringar som slår rakt in i människors privatekonomi är lite förhastat. Det är mer rimligt att man avvaktar effekterna av besluten och åtgärderna som redan är vidtagna.

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X