Annons
X
Annons
X

FP: Föräldrar ska stävja skolstök

Föräldrar till bråkiga elever ska kunna tvingas sitta med i klassrummet. Det föreslog folkpartiledaren Jan Björklund i sitt sommartal.

(uppdaterad)

– Jag är rätt övertygad om att Kalle som spelar Allan och ska vara cool i klassrummet kommer att uppföra sig betydligt bättre om mamma eller pappa sitter på en stol längst bak i klassrummet, sade utbildningsminister Bjöklund i Societetshuset på Marstrand.

Tanken är att skolan och elevens föräldrar först och främst ska nå en frivillig överenskommelse om medverkan i klassrummet, men om föräldrarna vägrar samtidigt som skolan bedömer det som nödvändigt bör kommunens utbildningsnämnd ytterst kunna besluta om obligatoriskt deltagande.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man kan faktiskt inte avsäga sig sitt föräldraansvar, sade Björklund.

  Annons
  X

  Han räknar dock med att sådana tvingande beslut bara kommer att användas i ett fåtal undantagsfall. Den förälder som deltar ska ersättas för förlorad arbetsinkomst till exempel genom föräldraförsäkringen.

  Björklund lanserade också ett annat nytt förslag i sitt sommartal. Han vill öka stödet i skolan för elever som mår psykiskt dåligt. Därför vill Folkpartiet under den kommande mandatperioden avsätta en halv miljard kronor till ett riktat statligt bidrag för skolorna. Björklund räknar med att den summan ska räcka till omkring 1 000 nya skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer.

  – Vi måste våga se de barn som underpresterar i skolan för att de mår dåligt. Det är därför vi behöver lyfta den svenska elevhälsan, sade Jan Björklund.

  Peter Wallberg/TT
  Marstrand TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X