En brittisk skandalFoy slipper bli kavat feministhjälte

Claire Foy som Margaret Campbell.
Claire Foy som Margaret Campbell. Foto: SVT

Den smutsiga skilsmässan mellan Margaret och Ian Campbell har blivit en smart miniserie med ytterst välbalanserade rollfigurer. I stället för att koncentrera sig på sexet är kringhistorien i fokus.

Publicerad
Paul Bettany och Claire Foy.

Paul Bettany och Claire Foy.

Foto: SVT
Annons

För fyra år sedan iklädde Hugh Grant sig varggrin och bruna kontaktlinser och gestaltade elakingen Jeremy Thorpe i Stephen Frears ”En engelsk skandal”, en miniserie om en brittisk politiker som under 1970-talet åtalades för att ha försökt få sin unge ex-älskare mördad.

I ”En brittisk skandal” utökas spelplatsen en smula – delar av Skottland ingår – och inriktar sig också på en aningen tidigare men ännu saftigare societetsskandal, nämligen skilsmässan mellan Ian och Margaret Campbell, hertigen och hertiginnan av Argyll, spelade av Paul Bettany och Claire Foy. När hertigen efter 12 års mestadels olyckligt äktenskap ville skiljas från sin hustru – den tredje i ordningen, och av allt att döma någon han främst gift sig med för att komma åt hennes förmögenhet – så drog han henne inför rätta som äktenskapsbryterska, en rättegång han inte bara vann utan närmast triumferade i.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons