X
Annons
X
Recension

Samlaren Fowles kultböcker ger fortfarande rysningar

John Fowles författarskap sträcker sig över nära fyra decennier. Nu satsar Modernista på en nyutgivning. Först ut är "Samlaren" och "Illusionisten". SvD:s Therese Eriksson ser många olikheter dem emellan, men också en gemensam nämnare i den psykologiska skärpan.

John Fowles (1926–2005) författarskap innefattar ett tjugotal titlar. Nu ger förlaget Modernista ut dem på nytt. Foto: IBL
Läs mer om SvD:s kulturmagasin

Ett plötsligt, högljutt fladder alldeles bakom skallen. Hjärtat i halsgropen. En av de där evigt svettiga sommarkvällarna 2018.

I begynnande skymning har någon förirrat sig in i en av de rosa lampskärmarna på min golvlampa. En fjäril! När pulsen gått ner och jag mödosamt lyckats fånga den betraktar jag påfågelögat noggrant. Jag har lagt den i barnens insektsburk, en sådan där med förstoringsglas i locket. De blå ögonfläckarna så skarpa mot det brunröda, så slående vacker. Några korta sekunder infinner sig också känslan innan jag lyfter på locket och låter fjärilen flyga ut i natten: impulsen att behålla den, att spara skönheten på burk.

John Fowles (1926–2005) författarskap innefattar ett tjugotal titlar. Nu ger förlaget Modernista ut dem på nytt.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Filmen ”Samlaren” i regi av William Wyler från 1965 fick snabbt samma kultstatus som boken.

Bild 2 av 3

”Den franske löjtnantens kvinna” från 1981 med Jeremy Irons och Meryl Streep i huvudrollerna.

Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X