Annons

SamlarenFowles kultböcker ger fortfarande rysningar

John Fowles (1926–2005) författarskap innefattar ett tjugotal titlar. Nu ger förlaget Modernista ut dem på nytt.
John Fowles (1926–2005) författarskap innefattar ett tjugotal titlar. Nu ger förlaget Modernista ut dem på nytt. Foto: IBL

John Fowles författarskap sträcker sig över nära fyra decennier. Nu satsar Modernista på en nyutgivning. Först ut är ”Samlaren” och ”Illusionisten”. SvD:s Therese Eriksson ser många olikheter dem emellan, men också en gemensam nämnare i den psykologiska skärpan.

Publicerad

Ett plötsligt, högljutt fladder alldeles bakom skallen. Hjärtat i halsgropen. En av de där evigt svettiga sommarkvällarna 2018.

I begynnande skymning har någon förirrat sig in i en av de rosa lampskärmarna på min golvlampa. En fjäril! När pulsen gått ner och jag mödosamt lyckats fånga den betraktar jag påfågelögat noggrant. Jag har lagt den i barnens insektsburk, en sådan där med förstoringsglas i locket. De blå ögonfläckarna så skarpa mot det brunröda, så slående vacker. Några korta sekunder infinner sig också känslan innan jag lyfter på locket och låter fjärilen flyga ut i natten: impulsen att behålla den, att spara skönheten på burk.

Filmen ”Samlaren” i regi av William Wyler från 1965 fick snabbt samma kultstatus som boken.

Bild 1 av 2

”Den franske löjtnantens kvinna” från 1981 med Jeremy Irons och Meryl Streep i huvudrollerna.

Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons