Fötternas vandring mot självläkning

Man tror att det bara är en fotsula, men den kan avslöja hur vi lever våra liv. Åtminstone om man talar med en zonterapeut, som ser hur vi mår inuti kroppen genom att massera olika punkter på fötterna. – Zonterapi hjälper kroppen att själv ta hand om besvären, förklarar zonterapeuterna.

Under strecket
Publicerad
Ömma fötter kan ge zonterapeuten signaler om hur du mår och varifrån smärtan härrör.

Ömma fötter kan ge zonterapeuten signaler om hur du mår och varifrån smärtan härrör.

Annons

Nakna fötter i solvarm sand. Barfotasulor på sträva klipphällar. Skolösa trampdynor på – AAAJJJ! Där låg en tallkotte på skogsstigen …
Inte tänker vi då på att vi just fått litet naturlig zonterapi, ett lagom hårt tryck mot fotsulan som därmed stimulerar kroppens självläkning för varje steg vi tar.
Det är i alla fall vad zonterapi sägs gå ut på. På fotsulan, men också runt hälsenen och en bit upp på vristen, finns enligt denna urgamla behandlingsmetod mer än 150 definierade områden som korresponderar direkt med både skelettdelar och inre organ längre upp i kroppen – hörselgången, axlarna, tallkottkörteln. Ögat, bröstkotorna, ljumsken. Tänderna, hjärnan, nacken …
Ett mer medvetet tryck på någon av de bestämda punkterna och det kan smärta rejält under foten – enligt zonterapin för att någon kroppsdel inte mår riktigt bra. Den tränade zonterapeuten vet direkt vad det handlar om.
– Hon sitter här och gnäller litet, förklarar Christer Svedestam när hans klient Laila Lilliehöök skriker till för att hans behandlande händer kommit till området precis nedanför stortån. Sedan tillägger han med en sträng blick mot mig att orsaken är sekretessbelagd.
Men hans patient förklarar:
– Jag sitter mycket framför datorn och har haft en hel del ont i nacke och skuldror förut, berättar Laila Lilliehöök. Nu har det blivit mycket bättre.
Har hon besvär går hon normalt en gång i veckan och får en behandling hos Christer Svedestam som ägnar sig både åt att ge zonterapi, massage och lära ut meditation. De flesta som är utbildade i zonterapi har minst ytterligare en behandlingsform i sin verksamhet, säger han.
Men i den här artikeln ska det handla om fötterna – och deras vandring mot kroppens självläkning. Zonterapeuterna har sett hur migränanfall försvunnit, mag-tarmstörningar upphört, allergier varit som bortblåsta och urininfektioner läkt ut. De har också kommit till rätta med barnlöshet och nackbesvär.
– I zonterapin jobbar vi med helheten och hjälper därmed kroppen att själv ta hand om besvären, säger Ewa Bodén som jobbat som zonterapeut sedan 1992.
– Det är en fantastisk läkeprocess, men vi är också noga med att påpeka att zonterapin bara kan ge lindring – inte bot.
En behandling tar ungefär en timme från det att klienten tagit av sig skorna, satt sig till rätta i behandlingsstolen med en kudde under knävecken och etablerat ögonkontakt med zonterapeuten. Efter en behandling kan man bli både törstig, kissnödig och trött eller reagera med en förkylning – en ”förstförsämring” som Christer Svedestam kallar det. Förklaringen är att zonterapin börjat påverka kroppens eget självläkningssystem genom utrensning av en massa gifter som lagrats på grund av vår livsstil.
– När vi trycker på vissa punkter aktiverar och påskyndar vi den utrensning som lever och njurar normalt ska göra, men kanske behöver extra hjälp med, förklarar han. Det sätter i sin tur igång många andra processer i kroppen.
Att vara zonterapeut är ett påtagligt fysiskt arbete, konstaterar Ewa Bodén. Man jobbar med hela armarna, inte bara med tummar och fingrar. Eftersom man under tiden går igenom fotzonerna, organ för organ, måste man samtidigt vara enormt fokuserad.
Christer Svedestam börjar med att trycka och rotera sina fingrar mot Lailas ena stortå, går sedan vidare till fotens pektå och fortsätter hela vägen till och med lilltån. Sedan gör han likadant med andra foten. Hur känns det här, frågar han när han masserar fötternas ovansida och liksom nypande lyfter i den lösare huden.
– Okej, svarar Laila. Jag säger till om det gör ont, fortsätter hon.
Han knådar vidare i tre huvudfåror som går från hälen och uppåt fotsulan mot tårna. När han trycker i mellanrummen mellan tårna hojtar Laila:
– Där känns det också …
Det är nu han måste vara så koncentrerad, känna exakt vad han håller på med, som han säger. Rörelsedelarna och de inre organen har inte bara en enda, avgränsad reflexpunkt på fötterna, utan flera. Zonerna överlappar varandra, hänger samman och påverkar varandra. Han lyssnar noga på sin klient och att avgöra vad smärtan kan härröra från blir som ett dektektivarbete, förklarar han.
– Det är som att lägga pussel, och samtidigt försöka befinna sig litet före med frågor i huvudet. ‘Har ni det och det i släkten, har du skadat dig där någon gång, har du någon allergi, tar du mediciner …‘
Och så berättar Christer hur han lyssnar på sin klient, gör en karta över de punkter där hon ömmat eller klagat på smärta och hur de sedan tillsammans resonerar om orsakerna.
Ska han sedan utföra en ren behandling av något besvär koncentrerar han sig på den aktuella zonen där han trycker och masserar i kanske 20 minuter – på båda fötterna. Ibland behandlar han samtidigt motsvarande zoner på öronen.
Den mest typiska åkomman i dag? Christer Svedestam använder samlingsordet stress. Besvären sitter i nacke, axlar, mage eller visar sig som huvudvärk/migrän – men de problem som kunderna söker för ser han bara som sekundära.
– I grunden handlar det om vår livsstil, och stressen är en del av den. Punkten på foten kan definiera var besvären sitter, men om kunderna vill komma vidare behöver de ta tag i orsakerna själva. Det handlar om livsstilsförändringar – fast det tar tid att ändra en vana.
Han vet att 60 procent gör som de alltid gjort, fastän de betalar för att påbörja en förändring. Men det räcker sällan med att bara gå hos en zonterapeut, påpekar han: det avgörande sker först när man lyckats ändra på sig själv och sina vanor.
Går du någonsin in på psykiska orsaker till kunderas besvär?
– Nej, mera på deras sätt att leva. Kommer man inte åt orsaken som stress och kostvanor blir behandlingen bara locket på, säger Christer Svedestam och är noga med att poängtera att zonterapeuterna inte tar ansvar för tillfrisknandet. Zonterapi bygger på att självläkningen finns inom oss – om vi bara lyssnar på signalerna. Då blir zonteraeputens roll att tolka dessa signaler och att släppa fram energin där den blockerats.
Sedan Christer Svedestam omskolade sig från gymnasielärare har han ett nytt förhållande till folks fötter. När han känner på dem förhåller han sig till hela personen – noterar om de inte skött naglarna eller om de är noga och snyggar till dem litet före.
– Det är precis som att känna handslaget från en annan människa, det ger dig också ett första intryck, förklarar han och fortsätter:
– Jag ser också fötterna som en mer värdefull kroppsdel än jag tyckte innan. De är ju basen för allt! Lyssnar vi inte på fötterna mår vi dåligt. Sedan kan jag känna mig passionerad över kroppens egen förmåga till läkning. Om vi kunde lyssna bättre på signalerna om hur självläkningen fungerar skulle vi leva längre med högre kvalitet.
Ewa Bodén har under sina 13 år i branschen märkt att folk i allmänhet blivit mer kunniga om vad zonterapi går ut på. Samtidigt möts hon ofta av attityden ”hur kan du hålla på med andras fötter” …
– Men jag har ett gott förhållande till fötter. De är som en spegel av hela kroppen. Petar man in dem i trånga skor, eller går man barfota – ja, då gör man något med hela sig själv. Jag tycker man ska låta fötterna ta plats, pyssla om dem och se dem som en helhet. Foten är som en minikropp, en miniatyr av hela människan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons