Annons

Fotspår efter neandertalare på fransk strand

Franska forskare har hittat hundratals välbevarade fotavtryck efter en grupp neandertalare som levde i nuvarande Normandie. Avtrycken avslöjar att de antagligen var både längre och mer sociala än vad man hittills trott.

Johan Nilsson / TT
Publicerad

För sisådär 80 000 år sedan promenerade en grupp neandertalare utmed den franska kusten, inte långt ifrån det som i dag är Le Rozel. Antagligen bestod gruppen av tio till tretton individer, mestadels barn och unga vuxna.

Det är i alla fall forskarnas slutsats efter att ha upptäckt 257 välbevarade fotavtryck ett antal meter ner i den hårda sanden på en arkeologisk plats som upptäcktes redan på 1960-talet, men som nu – på grund av hotande erosion – har grävts ut för första gången.

I 80 000 år har detta fotavtryck från en neandertalare, som var mer bredfotad än vi, bevarats i sanden i Normandie där det nu har upptäckts tillsammans med 256 andra avtryck.

Foto: Dominique Cliquet/AFP-TT Bild 1 av 2

Fotavtrycken hittades ett antal meter ner i sanden på en arkeologisk plats som upptäcktes redan på 1960-talet, men som nu – på grund av hotande erosion – har grävts ut för första gången.

Foto: Dominique Cliquet/AFP-TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons