Annons

Av Patrik Sjöberg:Fotosatir med dubbel verkan

USA:s president kliver på Storbritanniens förre premiärminister för att komma upp på en hästrygg. Paparazzi! tänker vi, och det är just det som fotografen Alison Jackson vill. Med kända människors dubbelgångare väcker hon frågor om jagupplevelse och identitet.

Under strecket
Publicerad

I juni 2006 arresterades Ichma Burgonson för fortkörning i Irak efter att ha kört 125 km/h i en 90-zon. Burgonson, som i trängre kretsar är mer känd som Saddam nummer 6, var en av uppskattningsvis 20 officiellt anställda Saddam Hussein-dubbelgångare. Trots det rådande läget har enligt rapporter på internet flertalet av Saddams dubbelgångare valt att behålla sitt utseende som den forne diktatorn. Då Burgonson arresterades jobbade han som pizzabud och han var den första av Saddams dubbelgångare som arresterats på 25 år (man hade tydligen varit rädd för att i misstag arrestera den riktige Saddam).

I en tysk dokumentärfilm som visades på Zweites Deutsches Fernsehen år 2003 visar en grupp forskare hur dubbelgångare till Saddam använts vid ett flertal officiella sammanhang under senaste 15 åren. Då Jörg Haider under officiella former träffade Saddam var denne exempelvis med största sannolikhet en av de 20 dubbelgångarna. Adolf Hitler, Joseph Stalin, Henry Kissinger, Boris Jeltsin och Fidel Castro är andra exempel på politiker som använt sig av dubbelgångare vid offentliga framträdanden.

Annons
Annons
Annons