Fotorealistiskt måleri på nya vägar

Andres Romare, ”Friends forverer”, 2016.
Andres Romare, ”Friends forverer”, 2016. Foto: Galleri Charlotte Lund

Fotorealism brukade betyda målningar och teckningar som avbildade verkligheten så exakt som möjligt. Men det var under en tid då fotografins anspråk på verklighetsavbildning framstod som mer eller mindre oproblematisk. Idag är det allmänt vedertaget att även denna teknik styrs av såväl bildmässiga konventioner som tekniska förutsättningar.

Under strecket
Publicerad
Anders Romare, ”Rum”, 2016.

Anders Romare, ”Rum”, 2016.

Foto: Galleri Charlotte Lund
Nina von Schmalensee, ”Du var där”, 2016.

Nina von Schmalensee, ”Du var där”, 2016.

Foto: Stene projects
Annons

Att måla fotorealistiskt betyder numera snarare att konstnären försöker efterlikna ett fotografi. Det kan handla om att få till blixtljusets utplattande egenskaper eller optikens speciella skärpedjup. Men det kan också handla om att konstnären använder måleriet för att peka på fotografins kulturella och sociala funktioner.

Anders Romare tillhör den senare kategorin. Romare målar akvarell på gessogrundad duk och väljer sina motiv från gamla, svart-vita fotografier som han personligen inte har någon koppling till. Denna distans lever vidare in i målningarna. Konstnärens måleriteknik närmar sig fotografins platta yta, vilket förstärker relationen mellan de två, men det är ändå uppenbart att vi tittar på bilder av bilder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons