Foton gör lidandet till konst

Under strecket
Publicerad
Annons

Platserna är inte nya, historierna berättade många gånger förr. Krig, elände, förtryck, fattigdom och sjukdom från Tjetjenien till Darfur. I färg eller svartvitt manifesteras den dystra sanningen - mänskligt elände blir bra på bild.
Ingenstans blir det tydligare än på de olika utställningarna under Visa pour l”image, dokumentär-, reportage- och pressfotografernas egen mässa i Perpignan, Frankrike, som invigs i dag, lördag. Vid sidan av den stora fotofestivalen med en mer konstnärlig inriktning i Arles en av världens största.

En av de mer eller mindre anonyma fotografer som följer i händelsernas spår är Jason Eskenazi från World picture news. I över tio år har han vid olika tillfällen rest genom gamla Sovjetunionen från Dagestan till Ukraina. ”Wonderland” kallar han sin fotosvit från det sönderfallna imperiets lerigaste boplatser.
I årets Visa pour l”image ingår både gamla onda katastrofer och dagsaktuella teman som varje dag ger genomslag även i västerländska media - som bildskildringar av den shiitiska
resningen och murbyggandet på Västbanken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons